Estratègia comarcal
Estratègia comerç i restauració

El comerç i la restauració locals són un element clau tant per l’activitat econòmica com per cobrir les necessitats de la ciutadania, per mantenir la cohesió social i oferir un model de vida inclusiu en els municipis.
Es tracta doncs d’elements estratègics dins del territori, i perquè així sigui s’ha desenvolupat un marc de treball estructurat entorn de diversos eixos per tal d’elaborar una estratègia comarcal pel període de 2023-2025.
Estratègia Comarcal de comerç i restauració 2023-2025
Per avançar en l’execució de polítiques i actuacions que recolzin el comerç i la restauració a la comarca, s’ha treballat des del Consell Comarcal del Vallès Occidental en la definició d’una Estratègia Comarcal.
A través d’un procés participatiu s’han identificat les idees claus a desenvolupar així com els reptes de present i futur i s’han marcat les bases per a l’acció comarcal del 2023 al 2025.
Impuls de l’activitat en municipis < 20.000 habitants
Les particularitats dels petits municipis envers la dinamització socioeconòmica així com la manca de recursos tècnics i/o especialitzats, obren la porta a l’experimentació de fórmules alternatives i de coordinació entre entitats.
En 2022 s’inicia l’acció de suport a petits municipis amb manca de recursos tècnics i/o especialitzats amb la prestació de serveis d’itinerància, establint convenis de col·laboració anual. Es treballa en l’acompanyament en el disseny, comunicació i execució d’esdeveniments, el reforçament dels vincles amb els negocis, l’actualització de dades, la informació i acompanyament en l’accés a ajuts, l’elaboració de materials de suport, així com el suport a la dinàmica associativa, tot aprofitant potencials sinergies entre municipis per afrontar reptes comuns.
Què s’ofereix?
Als municipis menors de 20.000 habitants, s’ofereix el servei d’un/a tècnic/a de comerç itinerant, que treballa de forma presencial en el municipi. Es focalitza en aquells aspectes prioritaris que donen suport als establiments de la població i que estableixen sinergies entre els recursos locals i les activitats d’oci i turisme. També faciliten el lligam entre els ajuntaments interessats i les iniciatives impulsades per agents com la Diputació de Barcelona, les Cambres de Comerç o el mateix Consell Comarcal.
Catàleg de serveis: sinergies amb accions pel foment del turisme i l’ocupació

Turisme
L’activitat del comerç i la restauració es pot potenciar a través de les sinergies amb iniciatives orientades a l’oci i el turisme, com poden ser aquelles lligades a la promoció de productes naturals i locals, rutes per conèixer el patrimoni, fires i esdeveniments, etc.
En aquest àmbit és important divulgar i promoure l’ús de diferents activitats per conèixer i valorar l’adhesió a la Xarxa de productes de la terra, en cas d’establiments de venda de productes alimentaris i d’elaboració pròpia.
Ocupació
Foment de l’ocupació local a través de les borses de treball, amb candidatures de proximitat, formacions per a la millora professional, pràctiques laborals i subvencions per a la gestió de processos de selecció.
Òrgans de governança i funcionament

El Consell Comarcal exerceix funcions de secretaria tècnica, amb les funcions de dinamització dels òrgans de governança i entitats, l’impuls i execució d’actuacions, així com la cerca d’ajuts que permetin portar-les a terme.
Acords
El seguiment sobre l’evolució de l’estratègia comarcal es pot fer a través de diversos documents:
El Grup Impulsor de Comerç i Restauració, des de la seva constitució al novembre de l’any 2020, ha assolit diversos acords, donant continuïtat al marc de concertació iniciat en la “Taula de model territorial de comerç”, creada l’octubre de 2016 i en el marc de la qual es va aprovar l’abril del 2019 un Acord “Per una estratègia sectorial que preservi el teixit comercial als municipis del Vallès Occidental”.











