Buscador per paraules clau

Informació Ucraïna

Informació sobre el conflicte a Ucraïna

La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa una pàgina web per centralitzar tota la informació relacionada amb el suport a les persones ucraïneses. Podeu accedir-hi aquí. També s’atén en ucraïnès.

Les entitats municipalistes ACM i FMC han elaborat una infografia amb informació útil i consells a tenir en compte en relació a les persones refugiades que arriben procedents del conflicte a Ucraïna, així, com els punts d’atenció on adreçar als refugiats en funció de cada demarcació i el protocol d’atenció que s’ha establert. Podeu també descarregar la infografia en PDF en aquest enllaç.

Atenció sanitària a les persones d’Ucraïna / Vacunació COVID-19

En aquest document del Departament de Salut es pot trobar la informació bàsica relacionada amb l’atenció sanitària per a les persones d’Ucraïna amb protecció temporal al nostre territori. També informació bàsica sobre la vacunació COVID-19 a Catalunya. Aquesta informació es pot trobar en català, ucraïnès i anglès.

Mecanisme de protecció legal a les persones refugiades ucraïneses

La Unió Europea ha activat un mecanisme inèdit de protecció legal als refugiats ucraïnesos, que el govern espanyol ha aplicat mitjançant una ordre ministerial. Passos a seguir per a les persones interessades:

  • La persona interessada ha de comparèixer a la Direcció General de la Policia, centres d’acollida, recepció i derivació del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, o a les comissaries que es determini, i presentar la documentació que efectivament acrediti que pertany al col·lectiu d’aplicació.
  • L’Oficina d’Asil i Refugi serà l’encarregada de tramitar les sol·licituds mitjançant procediment d’urgència, i serà el Ministeri de l’Interior qui acordarà la concessió o denegació d’aquesta protecció a proposta de la Comissió Interministerial d’Asil i Refugi.

Informació per a empreses

Contractació de persones refugiades ucraïneses

La resolució mitjançant la qual es concedeixi la protecció internacional (descrita anteriorment) inclourà l’autorització de treball i residència. Aquesta resolució es dictarà en el termini de 24 hores des de la seva sol·licitud.

Laboral

Fins el 31 de juny de 2022, les empreses beneficiàries d’ajudes directes o les empreses que s’acullin a les mesures de reducció de jornada o suspensió de contractes de l’ET art.47 a conseqüència de les distorsions econòmiques en les empreses produïdes per la invasió d’Ucraïna o l’augment dels preus o costos energètics, no podran utilitzar aquestes causes per a realitzar acomiadaments.

Mesures extraordinàries per mitigar els efectes de la guerra a Ucraïna a les empreses catalanes i l’augment de les tensions internacionals

ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa, ha posat en marxa un paquet de mesures extraordinàries per mitigar els efectes de la guerra a Ucraïna per a les empreses catalanes que tenen relacions comercials amb Ucraïna, Rússia i/o Bielorússia.

  • Suport gratuït a les empreses catalanes amb relacions comercials amb Ucraïna i/o Rússia amb l’objectiu de diversificar mercats i trobar països alternatius per comercialitzar els seus productes o serveis.
  • Bonificació d’un 88% dels projectes d’internacionalització que tinguin per objectiu impulsar la diversificació de proveïdors, captació de nous clients o l’augment de vendes a l’exterior.

Afectacions a les relacions comercials amb Rússia i Bielorússia

Les afectacions al comerç internacional i les relacions comercials davant les creixents sancions econòmiques per part de la UE i altres estats a Rússia i Bielorússia són:

  • Exclusió dels bancs russos del sistema SWIFT i la congelació dels actius financers a l’exterior del Banc Central Rus provoca restriccions en l’ús de divises per part d’empreses i ciutadans russos i bielorussos. Es recomana extremar les precaucions per evitar impagaments.
  • Revisió d’aranzels i condicions de cada producte. La UE ha retirat a Rússia l’estatus de Nació més Afavorida (MFN) segons la normativa de l’OMC, cosa que afectarà les importacions del país.

Coordinació comarcal

El Consell Comarcal es coordina davant l’arribada de persones refugiades d’Ucraïna

El Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental s’ha reunit l’11 de març per tal de poder coordinar l’actuació dels municipis davant l’arribada de persones refugiades procedents d’Ucraïna. La sessió ha comptat amb la participació de diferents representants del govern català que han pogut resoldre els dubtes de les alcaldies i donar els missatges corresponents tant als ajuntaments com a la ciutadania.

Podeu consultar la notícia en aquest enllaç.

Dades d’interès al Vallès Occidental

El Vallès Occidental és la segona comarca de Catalunya amb més població ucraïnesa i acull 1.550 persones residents a 21 municipis vallesans

Segons les dades de l’Observatori Comarcal, el Vallès Occidental acull una significativa comunitat ucraïnesa. A la comarca hi viuen 1.550 persones de nacionalitat ucraïnesa, sobretot d’entre 20 i 55 anys. Les dades de l’Observatori, basades en el Padró continu, indiquen que el Vallès Occidental acull el 6’6% de la població ucraïnesa de Catalunya.

Podeu descarregar la Dada de la setmana aquí.

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail