Buscador per paraules clau

Informació Ucraïna

Mecanisme de protecció legal a les persones refugiades ucraïneses

La Unió Europea ha activat un mecanisme inèdit de protecció legal als refugiats ucraïnesos, que el govern espanyol ha aplicat mitjançant una ordre ministerial. Passos a seguir per a les persones interessades:

  • La persona interessada ha de comparèixer a la Direcció General de la Policia, centres d’acollida, recepció i derivació del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, o a les comissaries que es determini, i presentar la documentació que efectivament acrediti que pertany al col·lectiu d’aplicació.
  • L’Oficina d’Asil i Refugi serà l’encarregada de tramitar les sol·licituds mitjançant procediment d’urgència, i serà el Ministeri de l’Interior qui acordarà la concessió o denegació d’aquesta protecció a proposta de la Comissió Interministerial d’Asil i Refugi.

Novetats sobre el procediment d’expedició de la TIE associada a la concessió de protecció temporal per als ciutadans desplaçats procedents d’Ucraïna, després de la pròrroga de la vigència de protecció 

El passat 24/10/2023 s’ha publicat la Decisió d’Execució (UE) 2023/2409 del consell de 19 d’octubre del 2023 per la qual es prorroga la protecció temporal per a les persones desplaçades pel conflicte d’Ucraïnafins al 4 de març del 2025, completant el període màxim de tres anys pel qual es pot concedir aquesta figura. 

Recordem que el passat 6 d’abril del 2022 es va publicar la Instrucció 1/2022 de la Divisió de Documentació, en què s’establia el procediment d’expedició de la targeta d’Identitat d’Estranger (TIE) associada a la concessió de protecció temporal per a les persones desplaçades pel conflicte d’Ucraïna.

Aquest procediment ha tingut una primera durada de dos anys, finalitzant el 4 de març de 2024 (es va aplicar per primer cop durant un període inicial d’un any, fins al 4 de març de 2023, i posteriorment es va prorrogar automàticament per un any més). 

Hem de tenir en compte que es poden presentar dos supòsits en funció de la data de concessió de l’autorització:

Autorització de residència temporal per circumstàncies excepcionals concedida des del 04/09/2023. Amb la pròrroga s’estableix una nova caducitat (04/03/2025) i se’ls expedirà una TIE de residència inicial. 

Autorització de residència temporal per circumstàncies excepcionals concedides abans del 04/09/2023. Tenen data de caducitat 04/03/2024. A partir d’aquesta data (i no abans) figurarà un nou tràmit d’autorització de residència temporal per circumstàncies excepcionals prorrogada amb data de caducitat fins al 04/03/25 i es podrà expedir una TIE renovada. 

Per tant, totes les persones que tenen concedida la protecció temporal per a les persones desplaçades pel conflicte d’Ucraïna (independentment del dia de concessió), per poder obtenir la nova TIE, hauran de sol·licitar cita pel tràmit d’empremtes a partir del dia 04/03/2024 

La Seu Electrònica d’Administracions Públiques es va crear una opció de reserva de cita per al tràmit d’empremtes per a l’expedició de la TIE a les persones beneficiàries de protecció temporal, amb la denominació: 

Visible per al ciutadà i bilingüe: «POLICIA TARGETA CONFLICTE UCRANIA – ПОЛИЦИЯ – КАРТОЧКА ДЛЯ ПЕРЕМІЩЕНИХ ЛИЦ КОНФЛИКТА В УКРАИНЕ».

Visible internament en l’aplicació de gestió de cita prèvia: «POLICIA. TIE DESPLAÇATS CONFLICTE UCRAÏNA»

Aprofitem per adjuntar la Instrucció N.º 1/2023 de la División de Documentación de la Policia Nacional de 10 novembre de 2023

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail