Buscador per paraules clau

Acció Climàtica i Sostenibilitat

El riu, teixint fils de vida

El Consell Comarcal del Vallès Occidental compta amb 1’5 milions d’euros provinents dels fons Next Generation en el marc del “Plan de sostenibilidad turística en destinos” per a portar a terme el projecte “El riu, teixint fils de vida”.

Aquest projecte està suvencionat pel Pla de Recuperació, Transformació i Resilència finançat per la Unió Europea -Fons Next Generation EU.

El projecte comarcal de millora dels camins de l’entorn del riu Ripoll que es desenvolupa a sis municipis: Sant Llorenç Savall, Castellar del Vallès, Sabadell, Barberà del Vallès, Ripollet i Montcada i Reixac. A grans trets, el projecte preveu tres tipus d’accions:

  • l’adequació de camins
  • la instal·lació de punts de recàrrega per a bicicletes elèctriques
  • la creació d’una visita virtual als elements industrials patrimonials.

L’objectiu del projecte és la creació d’un producte turístic identitari, que singularitzi l’oferta comarcal, mitjançant el qual, els entorns naturals pels quals transcorren els camins fluvials serveixin de base per a la connexió del patrimoni industrial de la comarca. Es preveu habilitar camins per a ús senderista i ciclista (vehicles no motoritzats) per poder  connectar territoris i generar sinergies entre ells.  També es vol millorar la connexió urbana i rural a través de la mobilitat sostenible i desenvolupar una estratègia que permeti un ús turístic responsable i sostenible en el territori, especialment en els espais naturals.

Millora del camí fluvial del riu ripoll per a ús senderista i ciclista

Actualment el voral del riu Ripoll és ciclable des del nucli urbà de Castellar del Vallès fins a la connexió amb el camí fluvial del Besòs en un 99% de la seva longitud. Des de Castellar del Vallès fins a Sant Llorenç Savall hi ha trams que són només per a ús senderista. La major part del camí es troba en bon estat però existeixen trams en què és necessari fer treballs de millora del ferm, rehabilitació de passos, etc. a més, l’accés amb bicicleta és variable.

Per això el projecte contempla l’Adequació de llits i rambles del riu Ripoll, amb la construcció de guals per a travessar el riu, adaptats a les crescudes per pluges torrencials, per a minimitzar el risc d’inundació. També es preveu la creació d ela Via verda del riu Ripoll amb la rehabilitació del camí fluvial, desenvolupantaccions per a l’adequació de camins i senders per a l’ús senderista i ciclista que permetin la recuperació del camí del riu Ripoll per a l’ús turístic.

Millora de l’eficiència energètica

Les accions a desenvolupar permetran la connexió urbana-rural mitjançant una xarxa de mobilitat turística sostenible i la utilització d’energies renovables. S’instal·laran punts de càrrega per a bicicletes elèctriques mitjançant energia renovable. També es preveu la creació de punts de parada per a ciclistes habilitats per a la carga de bicicletes elèctriques mitjançant la instal·lació de punts de recarrega alimentats amb energia solar. Per tal de connectar el riu amb l’entorn urbà es preveu la redacció del projecte executiu per a la realització de carrils bici que connectin el camí del riu amb els nuclis urbans dels municipis per on transcorre.

Experiència per conèixer el patrimoni industrial de l’entorn del riu

A l’entorn del riu Ripoll es conserven elements patrimonials de gran valor que expliquen la història i el llegat de la comarca. El projecte preveu diferents accions per a poder crear una experiència immersiva que permeti a l’usuari conèixer el patrimoni industrial i veure com era en el passat. Una de les accions del projecte és l’accés als recursos turístics mitjançant visita virtual en 360º i realitat augmentada amb la realització de guia virtual en 4 idiomes (castellà, català, anglès i francès) i visita 360º mitjançant realitat augmentada. S’utilitzarà informació digital i codis QR perquè l’usuari pugui accedir als continguts vinculats tant al producte turístic com a la resta de l’oferta turística complementària de la destinació. Es realitzaran accions de comunicació per donar a conèixer el producte turístic vinculat al riu Ripoll i el turisme industrial al Vallès Occidental

Pressupost general

Aquest projecte està suvencionat pel Pla de Recuperació, Transformació i Resilència finançat per la Unió Europea -Fons Next Generation EU.

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail

Notícies Acció Climàtica i Sostenibilitat

+
06-06-2024

En marxa les primeres actuacions del projecte amb finançament Next Generation “El riu, teixint fils de vida” del Consell Comarcal del Vallès Occidental

28-05-2024

Explotacions agrícoles de la comarca i restaurants de proximitat obren les portes el proper cap de setmana per Benvinguts a Pagès La Festa

23-05-2024

Publicada la primera edició del mapa Vallès Solar: un 16% de cobertes industrials analitzades ja disposen d’instal·lacions fotovoltaiques

21-05-2024

El Consell Comarcal incrementarà la seva aportació a la Federació d’ADF del Vallès Occidental pel 2024 per la vulnerabilitat dels boscos provocada per la sequera