Buscador per paraules clau

Acció Climàtica i Sostenibilitat

Boscos del Vallès

Boscos del Vallès és un  innovador projecte de gestió forestal responsable basat en l’economia circular  i les energies renovables

El projecte estructura un mercat de compra venda de biomassa forestal per aconseguir una  bona  gestió forestal, com a eina imprescindible per fer els boscos menys vulnerables al canvi climàtic, disminuint la seva combustibilitat i incrementant la seva resistència.  

A la vegada, impulsa  la dinamització econòmica local del sector forestal i la generació d’energia renovable de proximitat, disminuint les emissions de gasos d’efecte hivernacle i  amb  un impacte en la millora de la qualitat de l’aire.

El projecte impulsa la mobilització de fusta excedent dels boscos, pagant un preu just al seus propietaris, i genera  una demanda reduint per als usuaris- clients, la dependència de combustibles fòssils, les emissions de CO2 i l’encariment continuat de l’energia. 

En el marc d’aquest projecte, entre els anys 2012-2017, s’han creat tres noves infraestructures a la comarca: un Centre Logístic de Biomassa forestal, una planta per a la fabricació d’estella amb garantia de qualitat, aspecte clau per controlar una baixa emissió de partícules en la seva combustió, i s’han instal•lat dues calderes de gran consum, una al Consorci Sanitari de Terrassa i una altra a la Universitat Autònoma de Barcelona pel servei d’activitats físiques, que generen una demanda anual de 2.500 tones de biomassa i suposen la mobilització d’aproximadament 3.250 tones de fusta.

Aquest projecte és innovador a Catalunya pel fet de treballar en la prevenció d’incendis a través de la valorització de la biomassa forestal, i també pel fet que el Consell Comarcal ha creat una competència pròpia i un nou Servei Comarcal de Biomassa Forestal.  Aquest sistema jurídic permet aplicar recursos públics per promoure la valorització de la biomassa, incloent tota aquella que prové de propietaris privats. 

Treball a futur

El treball a futur inclou explotar el seu potencial de generació d’ocupació local i la formació de qualitat dels perfils professionals adequats per dinamitzar el sector forestal i de la biomassa locals, mitjançant la promoció de la gestió forestal sostenible a la comarca per incrementar la mobilització de fusta i la quantitat de finques gestionades, l’impuls d’una ordenació forestal a escala comarcal amb criteris de zonificació de les àrees crítiques d’incendis forestals i el foment del consum de biomassa promovent la instal•lació de noves calderes en substitució de combustibles fòssils.

En aquest sentit,  la indústria, com a gran consumidor d’energia amb molt pes a la comarca, és clau per contribuir al Canvi de model energètic sostenible que s’imposa per assolir la transició ecològica.

Es treballa amb el Clúster de Bioenergia de Catalunya per afavorir la descarbonització de la indústria mitjançant la incorporació de Biomassa com a energia renovable.

Origen del projecte

El Vallès Occidental es troba amb la problemàtica que gairebé el 90% dels boscos són de propietat privada. Cal incentivar la gestió forestal i generar una estratègia perquè els actors implicats –els propietaris, empreses i treballadors forestals- rebin compensacions raonables per la seva aportació i el seu treball, fent compatible la sostenibilitat ambiental i la sostenibilitat econòmica. 

Boscos del Vallès neix seguint el mandat del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental l’any 2013 davant la necessitat de fer una passa més que complementi les actuacions per a la prevenció d’incendis realitzades fins al moment als boscos comarcals. El nou enfocament és fruit de la reflexió conjunta entre els diferents actors implicats en la prevenció d’incendis.

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail

Notícies Acció Climàtica i Sostenibilitat

+
06-06-2024

En marxa les primeres actuacions del projecte amb finançament Next Generation “El riu, teixint fils de vida” del Consell Comarcal del Vallès Occidental

28-05-2024

Explotacions agrícoles de la comarca i restaurants de proximitat obren les portes el proper cap de setmana per Benvinguts a Pagès La Festa

23-05-2024

Publicada la primera edició del mapa Vallès Solar: un 16% de cobertes industrials analitzades ja disposen d’instal·lacions fotovoltaiques

21-05-2024

El Consell Comarcal incrementarà la seva aportació a la Federació d’ADF del Vallès Occidental pel 2024 per la vulnerabilitat dels boscos provocada per la sequera