Recooperem, cuina per compartir
Què és el projecte Recooperem?
El “Recooperem: cuina per compartir, està actiu des de 2015. Es desenvolupa en diversos municipis de la comarca i consisteix en la recollida de l’excedent d’àpats preparats i cuinats de les empreses de restauració i alimentació del territori per la seva posterior distribució entre la ciutadania, especialment entre les persones que es troben en situacions de vulnerabilitat. L’aprofitament dels àpats generats, i per tant, el no malbaratament d’aquests, permet facilitar l’accés d’aquestes persones a un ventall de plats elaborats, uns àpats que estan basats en una dieta variada, saludable i de qualitat.
Objectius
- Reduir el malbaratament alimentari, especialment en l’àmbit escolar.
- Donar suport als projectes en favor de la inclusió social dels municipis de la comarca.
- Facilitar l’accés a aliments saludables i de qualitat a persones en situació de vulnerabilitat.
- Reduir l’impacte mediambiental generat al llarg de la cadena de producció i consum dels aliments.
- Afavorir la col·laboració entre diferents agents socials de la comarca.
- Generar circuits locals sostenibles de distribució d’aliments recuperats i aprofitats.
- Promoure l’economia circular.
Funcionament
1. Creació del circuit d’aliments solidaris
Es dissenya una xarxa de recollida i distribució que connecta les entitats productores amb les persones beneficiàries finals, a través d’organitzacions socials.
2. Envasament i etiquetatge dels àpats
Els aliments cuinats i no servits als menjadors es guarden en recipients compostables, amb una ració per envàs. Aquests s’etiqueten amb informació essencial: nom del plat, ingredients, procedència, data de caducitat i altres informacions rellevants.
3. Congelació i emmagatzematge
Els àpats es congelen i són emmagatzemats fins la seva distribució fins a un màxim de dos mesos des del moment que van ser envasats.
4. Recollida i transport dels aliments
Les entitats socials recullen els àpats, habitualment un cop per setmana, segons la disponibilitat. El transport es fa des dels centres productors cap als punts de distribució, prioritzant opcions sostenibles i de proximitat.
5. Distribució a persones beneficiàries
Els aliments arriben als centres de distribució de les entitats socials, on es reparteixen a les persones en situació de vulnerabilitat.
Què hem aconseguit?
- Redistribuir àpats cuinats, saludables i de qualitat.
- Donar suport alimentari a persones en situació de vulnerabilitat.
- Crear una xarxa d’aprofitament alimentari a la comarca.
- Reduir els residus orgànics i l’impacte ambiental derivat.
- Reduir les emissions amb transports més sostenibles.
Vols participar-hi?
Gràcies! Envia un correu a ccvoc.recooperem@ccvoc.cat o truca al 93 727 35 34.
Pots descarregar aquí el díptic informatiu:
El Recooperem en xifres
Actualment el projecte Recooperem s’està realitzant a menjadors escolars, empreses privades, hospitals i universitats, i s’està treballant per ampliar el nombre de centres de reaprofitament així com a d’altres agents del sector alimentari.
El juny de 2025 hi participen 14 municipis, 69 centres d’aprofitament (62 escoles, 5 empreses privades i 1 hospital), 1 universitat , 18 empreses de restauració i 16 entitats socials d’àmbit local.
Des de 2015 a 2025 s’han recuperat més de 163.722 àpats, arribant a gairebé 4.000 famílies i evitant generar de 61.089,56 quilos de residus.
El Recooperem a les escoles
Normes de seguretat
Podeu trobar a continuació els fitxers amb les normes de seguretat en diferents idiomes.