Prevenció de conductes addictives
Pla Comarcal de Prevenció i Atenció a les conductes addictives 2023-2026 del Consell Comarcal del Vallès Occidental
El Vallès Occidental compta amb el primer Pla Comarcal de prevenció i atenció a les conductes addictives 2023-26. Aquest Pla vol reforçar els ens locals de la comarca en la seva tasca de promoció de la salut i prevenció de conductes de risc relacionades amb l’ús de drogues i pantalles, tot fomentant estratègies per reduir els factors de risc de l’inici d’aquesta tipologia de conductes, així com potenciar els factors protectors.
El Pla s’adreça a totes les franges d’edat de la població del Vallès Occidental fent especial èmfasi sobre la població infantil, adolescent i jove. En la seva elaboració, s’ha cercat la implicació de tota la comunitat: Serveis de l’àrea de Drets Socials del Consell Comarcal, referents dels municipis de la comarca dels que disposen de Pla i dels que no, centres d’atenció primària, centres d’atenció i seguiment en drogodependències (CAS), centres de salut mental infantojuvenil (CSMIJ), centres de salut mental d’adults, centres educatius, associacions de famílies d’alumnat, associacions veïnals, entitats, farmàcies, mitjans de comunicació, comerços i cossos de seguretat…
Prèviament a l’elaboració del Pla es va realitzar l’estudi ‘Diagnosi de la situació actual respecte al consum de drogues i ús de pantalles al Vallès Occidental’ (2022), per tal de conèixer la situació del territori.
Xarxa per l’abordatge integral de prevenció i consum de drogues del Vallès Occidental
Aquesta xarxa treballa des del 2019 per conèixer les necessitats del territori i de la gent que hi viu en relació a les addiccions. Aquest grup de treball està configurat per professionals d’entitats, administracions i serveis del territori, entre les quals el Consell Comarcal del Vallès Occidental. Es realitzen trobades periòdiques de treball i accions conjuntes.
A la primera Jornada de la Xarxa (any 2019): “L’abordatge en xarxa del consum de drogues al Vallès Occidental: una necessitat?” es van establir els objectius de la Xarxa:
- Disposar d’un espai de trobada i intercanvi professional.
- Reflexionar la intervenció en base a l’evidència científica.
- Construcció d’un coneixement col·lectiu i multidisciplinari (promoció-prevenció- tractament).
- Millorar la intervenció en el territori en base a l’evidència científica.
- Reconèixer millor la realitat del territori/ disposar d’un coneixement integral.
El 2021 es va celebrar la segona Jornada de la Xarxa: “Drogues, pantalles, consums, canvis socials… Reptes en temps de pandèmia”. Podeu consultar-ne aquí les conclusions.
L’octubre de 2022 s’ha celebrat la tercera Jornada de la Xarxa, aquesta vegada a Sabadell. En podeu consultar aquí la informació.