Sostenibilitat alimentària

El Consell Comarcal del Vallès Occidental desenvolupa el projecte Recooperem: Sostenibilitat Alimentària que agrupa un conjunt d’iniciatives com “Cuina per compartir” i “Mercat Circular”, les quals, dins del marc de l’acció climàtica i l’acció social, busquen generar entorns alimentaris sostenibles i també empoderadors, combatent així l’estigma de la pobresa alimentària.
Aquest projecte es fonamenta en la recuperació d’aliments en condicions per al consum humà creant nous models de circularitat per evitar la generació de residus alimentaris i donant valor als aliments. Les iniciatives permeten l’aprofitament d’aliments saludables i la seva distribució a través de les diferents entitats d’iniciativa social com rebostos o bancs d’aliments a les famílies i persones en situacions de dificultat social i vulnerabilitat.
El Consell Comarcal està compromès amb la lluita contra el malbaratament alimentari tal com recull el seu Programa d’Actuació Comarcal.
Marc legal i normatiu
El projecte Recooperem i les seves iniciatives s’emmarquen en les normatives i recomanacions europees, espanyoles i catalanes com l’Agenda 2030 de l’ONU, l’Estratègia “Farm to Fork” de la Comissió Europea (2020), la Llei 3/2020, d’11 de març, de prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari a Catalunya, el Pla Estratègic d’Alimentació de Catalunya 2021-2026, i la llei espanyola 1/2025, d’1 d’abril, de “prevención de las pérdidas y el desperdicio alimentario”. El projecte està alineat amb els ODS de l’agenda 2030.








Bona pràctica amb reconeixement català, nacional i internacional
El projecte Recooperem ha estat reconegut per diverses entitats i organismes internacionals i participa en projectes europeus relacionats amb la sostenibilitat alimentaria i la prevenció de residus:
- Casos d’estudi seleccionats pel consell assessor del secretari general de les Nacions Unides. Reconeixement com a Bona Pràctica de Residu Zero a la One Planet Network de l’ONU (2024).
- Premi “Alimentem el Món” a projectes i iniciatives que promoguin el desenvolupament sostenible en el sector agroalimentari (2023).
- Reconeixement de Bona Pràctica de l’Administració Local. A càrrec de la Fundació Pi i Sunyer i la Federació de Municipis de Catalunya (2023).
- Premi REZERO, categoria administració pública. Per la seva contribució al residu zero (2021).
- «Climate Action». Premi de l’Associació Catalana de Municipis (2021).
- Premi Mercabarna – Paco Muñoz contra el malbaratament alimentari (2019).
- ACCESIT, categoria social, per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (2018).
El projecte Recooperem va iniciar el 2015 amb la iniciativa “Cuina per compartir” que consisteix en l’aprofitament alimentari als menjadors de les escoles, hospitals, universitats i grans empreses. Es tracta de donar una sortida als aliments excedents que han estat cuinats i distribuir-los a col·lectius que es troben en situacions de vulnerabilitat.
La iniciativa Mercat Circular es va posar en marxa després de la pandèmia de la COVID-19 al 2021. Des de llavors, en el mercat comarcal majorista Mercavallès, hi ha un espai on es recullen i es revisen fruites i verdures no comercialitzables per raons d’estètica, calibratge o falta de demanda, però que són aptes per al consum humà. El menjar fresc i saludable es proporciona a les entitats socials, les quals distribueixen els aliments a les persones consumidores finals, especialment aquelles en situacions de vulnerabilitat.