Buscador per paraules clau

Acció Climàtica i Sostenibilitat

Qualitat de l’aire

Octubre de 2023: 3a edició del Congrés de la qualitat de l’aire. Inscripcions obertes

Enguany el Consell Comarcal és coorganitzador del Congrés de Qualitat de l’Aire, junt amb l’Ajuntament de Sabadell, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’AMB. Es celebrarà els dies 26 i 27 d’octubre a Sabadell. Ja es poden fer les inscripcions.

Durant una jornada i mitja, amb 3 espais en paral·lel, zona d’exposició i networking i més de 60 ponents, el Congrés afavoreix la projecció dels diferents agents sectorials i dona suport a sinèrgies i aliances necessàries per enfortir i visibilitzar el sector de la gestió de la qualitat de l’aire.

El Congrés obre un període de crida oberta a la participació de tercers en la configuració del programa, siguin de l’àmbit de la consultoria, recerca, aplicació, serveis, producte o administració pública. La data límit per enviar les propostes és el 8 de maig de 2023.

Pla Supramunicipal per la millora de la qualitat de l’aire 

El Pla d’Acció Supramunicipal per la millora de la qualitat de l’aire de la comarca pretén ser una eina que permeti assentar les bases per a reduir la contaminació atmosfèrica a nivell comarcal, a través de la implementació d’un seguit d’actuacions a diversos nivells, definides en base a una diagnosi de la situació actual sobre la qualitat de l’aire. El Vallès Occidental ha estat la primera comarca de Catalunya a disposar d’un Pla d’aquestes característiques, incloent a tots els municipis de la comarca.

Aquest Pla va ser un encàrrec que el Consell d’alcaldies va fer al Consell Comarcal el setembre de 2019, en el moment en que es va acordar declarar l’emergència climàtica al nostre territori.  Les tasques per a l’elaboració del Pla es van iniciar el mes de març de 2020 i han finalitzat el desembre de 2020, gràcies al suport de la Diputació de Barcelona. 

Diagnosi i Àrees d’actuació

La diagnosi de la qualitat de l’aire actual, en relació als contaminants més rellevants, aporta dues grans conclusions. La primera, que a la comarca el trànsit rodat és la major font d’emissió, seguit de la indústria i del sector domèstic segons els indica l’inventari d’emissions que s’ha realitzat . La segona, que al Vallès Occidental hi hauria una proporció significativa de població exposada a alts nivells de contaminació: un 11,6 % de la població exposada a òxids de nitrogen, 83,4% exposada a  partícules en suspensió i  51,9 % exposada a l’Ozó.

Fruit de la diagnosi de la qualitat de l’aire a la comarca, s’han identificat 4 àrees d’actuació prioritària, en funció del grau d’impacte dels contaminants a nivell local i segons la proximitat de la població exposada a grans focus emissors, ja sigui viaris o industrials.  Com es pot veure en el mapa en els quatre colors, els municipis amb el color blau més intens són els que tenen una pitjor qualitat de l’aire actualment:

L’àrea 1 la conformen 12 municipis que es localitzen dintre de la zona àmbit 40 de protecció especial de la contaminació atmosfèrica. En aquesta àrea  hi ha: Sabadell, Rubí, Barberà del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Montcada i Reixac, Castellbisbal, Terrassa, Badia del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Quirze del Vallès.

A l’Àrea 2 hi ha 3 municipis: Polinyà, Palau-solità i  Plegamans i Viladecavalls. A L’Àrea 3 hi ha 4 municipis: Castellar del Vallès, Sentmenat, Vacarisses i Ullastrell. I els de l’Àrea 4 serien els municipis menys exposats: Matadepera, Gallifa Rellinars i Sant Llorenç Savall.

El Pla ha fixat uns objectius de reducció d’emissions generals:

  • d’un 6,1% per a l’òxid de nitrogen,
  • d’un 16,7% per a les per a les partícules en suspensió inferior a 10 micres
  • i d’un  i 20,2% per a les partícules en suspensió inferior a 2’5 micres

44 accions a realitzar

En el Pla d’acció es defineixen actuacions a assumir majoritàriament per tots els municipis i actuacions a assumir per part dels municipis segons l’àrea que pertanyen. Les 44 actuacions a realitzar per tal d’avançar en l’assoliment dels objectius de reducció es divideixen en 7 categories temàtiques:

  1. Gestió i seguiment de la qualitat de l’aire (11 actuacions),
  2. Reducció del trànsit i les emissions dels vehicles (10 actuacions),
  3. Millora del transport públic (3 actuacions),
  4. Foment de la mobilitat activa (7 actuacions),
  5. Reducció de les emissions dels serveis municipals (4 actuacions),
  6. Reducció de les emissions dels serveis productius (4 actuacions)
  7. Divulgació i sensibilització ciutadana (5 actuacions).

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail

Notícies Acció Climàtica i Sostenibilitat

+
22-09-2023

Una delegació del govern de Turquia visita el Vallès Occidental per conèixer polítiques i iniciatives d’economia circular

21-09-2023

L’empresa de restauració col·lectiva Serunion s’afegeix al projecte de sostenibilitat alimentaria Recooperem i impulsarà l’aprofitament als seus menjadors amb la col·laboració del Consell Comarcal

08-09-2023

El Consell Comarcal incorpora nous àmbits temàtics en la Guia d’Activitats Educatives 2023-24 amb propostes de tallers per a totes les etapes educatives

27-06-2023

El Consell Comarcal del Vallès Occidental exposa el projecte de Sostenibilitat Alimentària a l’Assemblea del projecte europeu CityLoops a Porto