Buscador per paraules clau

Acció Climàtica i Sostenibilitat

Qualitat de l’aire

Pla Supramunicipal per la millora de la qualitat de l’aire 

El Pla d’Acció Supramunicipal per la millora de la qualitat de l’aire de la comarca pretén ser una eina que permeti assentar les bases per a reduir la contaminació atmosfèrica a nivell comarcal, a través de la implementació d’un seguit d’actuacions a diversos nivells, definides en base a una diagnosi de la situació actual sobre la qualitat de l’aire. El Vallès Occidental ha estat la primera comarca de Catalunya a disposar d’un Pla d’aquestes característiques, incloent a tots els municipis de la comarca.

Aquest Pla va ser un encàrrec que el Consell d’alcaldies va fer al Consell Comarcal el setembre de 2019, en el moment en que es va acordar declarar l’emergència climàtica al nostre territori.  Les tasques per a l’elaboració del Pla es van iniciar el mes de març de 2020 i han finalitzat el desembre de 2020, gràcies al suport de la Diputació de Barcelona. 

Diagnosi i Àrees d’actuació

La diagnosi de la qualitat de l’aire actual, en relació als contaminants més rellevants, aporta dues grans conclusions. La primera, que a la comarca el trànsit rodat és la major font d’emissió, seguit de la indústria i del sector domèstic segons els indica l’inventari d’emissions que s’ha realitzat . La segona, que al Vallès Occidental hi hauria una proporció significativa de població exposada a alts nivells de contaminació: un 11,6 % de la població exposada a òxids de nitrogen, 83,4% exposada a  partícules en suspensió i  51,9 % exposada a l’Ozó.

Fruit de la diagnosi de la qualitat de l’aire a la comarca, s’han identificat 4 àrees d’actuació prioritària, en funció del grau d’impacte dels contaminants a nivell local i segons la proximitat de la població exposada a grans focus emissors, ja sigui viaris o industrials.  Com es pot veure en el mapa en els quatre colors, els municipis amb el color blau més intens són els que tenen una pitjor qualitat de l’aire actualment:

L’àrea 1 la conformen 12 municipis que es localitzen dintre de la zona àmbit 40 de protecció especial de la contaminació atmosfèrica. En aquesta àrea  hi ha: Sabadell, Rubí, Barberà del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Montcada i Reixac, Castellbisbal, Terrassa, Badia del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Quirze del Vallès.

A l’Àrea 2 hi ha 3 municipis: Polinyà, Palau-solità i  Plegamans i Viladecavalls. A L’Àrea 3 hi ha 4 municipis: Castellar del Vallès, Sentmenat, Vacarisses i Ullastrell. I els de l’Àrea 4 serien els municipis menys exposats: Matadepera, Gallifa Rellinars i Sant Llorenç Savall.

El Pla ha fixat uns objectius de reducció d’emissions generals:

  • d’un 6,1% per a l’òxid de nitrogen,
  • d’un 16,7% per a les per a les partícules en suspensió inferior a 10 micres
  • i d’un  i 20,2% per a les partícules en suspensió inferior a 2’5 micres

44 accions a realitzar

En el Pla d’acció es defineixen actuacions a assumir majoritàriament per tots els municipis i actuacions a assumir per part dels municipis segons l’àrea que pertanyen. Les 44 actuacions a realitzar per tal d’avançar en l’assoliment dels objectius de reducció es divideixen en 7 categories temàtiques:

  1. Gestió i seguiment de la qualitat de l’aire (11 actuacions),
  2. Reducció del trànsit i les emissions dels vehicles (10 actuacions),
  3. Millora del transport públic (3 actuacions),
  4. Foment de la mobilitat activa (7 actuacions),
  5. Reducció de les emissions dels serveis municipals (4 actuacions),
  6. Reducció de les emissions dels serveis productius (4 actuacions)
  7. Divulgació i sensibilització ciutadana (5 actuacions).

Octubre de 2025: 4t Congrés de Qualitat de l’Aire. Inscripcions obertes

El proper mes d’octubre es celebra la quarta edició del Congrés de Qualitat de l’Aire coorganitzat per la Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona, Consell Comarcal del Vallès Occidental i l’Ajuntament de Sabadell.

El certamen tindrà lloc els dies 16 i 17 d’octubre a Fira Sabadell per avançar en noves polítiques públiques de millora de la qualitat de l’aire, fer front als reptes per al 2030 de l’aplicació de la nova Directiva de qualitat de l’Aire, així com posar en valor la feina feta relativa al Pla d’Acció d’Aire Net Horitzó 2027, entre altres temes.

Les inscripcions per al Congrés ja es poden formalitzar. Així mateix, es pot consultar un avanç del programa provisional, amb els horaris, la distribució de sessions en els diversos espais i les persones confirmades.

Es comptarà amb una vintena de sessions tipus taula rodona, unes deu ponències destacades i altres espais d’intercanvi de coneixement. Com cada edició, també hi haurà una zona expositiva per presentar solucions tecnològiques, a càrrec d’empreses i entitats rellevants del sector.

El 4t Congrés de l’Aire compta amb un comitè científic configurat per: ISGLOBAL, BSC, CSIC, Ajuntament de Barcelona, Autoritat Transport Metropolità, Col·legi d’Enginyers de Camins,Canals i Ports, Agència Salut Pública de Barcelona i Col·legi d’Enginyers Industrials.

Troba tota la informació sobre l’esdeveniment aquí.

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail

Notícies Acció Climàtica i Sostenibilitat

+
18-03-2025

S’obren les inscripcions pel 4t Congrés de Qualitat de l’Aire que es celebra a l’octubre a Sabadell, amb la participació del Consell Comarcal del Vallès Occidental 

12-03-2025

38 empreses i serveis obtenen la certificació de turisme sostenible Biosphere i 28 s’acrediten com a Punts d’Informació Turística al Vallès Occidental

04-03-2025

El Consell Comarcal del Vallès Occidental participa en el projecte europeu d’innovació i recerca OPEN4CEC aportant coneixement en l’impuls de projectes de transició energètica

13-02-2025

El Consell Comarcal publica un Mapa interactiu de potencial fotovoltaic a les cobertes i consum elèctric dels municipis del Vallès Occidental