Buscador per paraules clau

Acció Social i Educació

Mercat Circular

Què és el Mercat Circular?

La iniciativa Recooperem: Mercat Circular es va posar en marxa després de la pandèmia de la COVID-19, al 2021. Des de llavors, el Mercat Circular fomenta l’aprofitament de les fruites i verdures del Mercavallès que són mengívoles però no comercialitzables per tal de proveir aliments frescos i de qualitat a persones que necessiten suport alimentari a la comarca. Aquesta és una acció més de l’ens comarcal vers la sostenibilitat alimentaria, que complementa la tasca que ja es fa des de 2015 amb el projecte Recooperem: cuina per compartir. És un clar exemple d’economia circular i de compromís social.

Per recollir la fruita i la verdura està habilitat un espai situat al nord de les instal·lacions del Mercavallès. També es fan campanyes d’informació i conscienciació amb els empresaris del mercat i les persones que hi treballen, per tal d’organitzar els circuits. Un cop arriben a la parada del Mercat Circular, la fruita i la verdura és revisa i s’assegura que estigui en bones condicions abans que es posi a disposició de les entitats socials.

En un context on en els bancs d’aliments acostumen a donar aliments secs i conserves, aconseguir aprofitar aquests aliments frescos com són les fruites i verdures esdevé un èxit de gran importància i rellevància per a poder garantir l’accés d’aliments saludables i frescos per a totes les persones independentment dels seus recursos.

Què és el Mercat Circular?

  • Reduir el malbaratament alimentari al Mercavallès.
  • Facilitar l’accés a aliments frescos saludables i de qualitat a persones en situació de vulnerabilitat.
  • Reduir l’impacte mediambiental generat al llarg de la cadena de producció i consum dels aliments.
  • Afavorir la col·laboració entre diferents agents socials de la comarca.
  • Generar circuits locals sostenibles de distribució d’aliments recuperats i aprofitats.
  • Promoure l’economia circular.

Funcionament

1. Recepció i recollida d’aliments

Es disposa d’una parada pròpia al Mercavallès on les empreses, que treballen diàriament en la venda dels seus productes, ens lliuren aquells aliments que no tenen sortida comercial però que són segurs i saludables per al consum humà.

2. Classificació d’aliments

A la parada, els aliments es revisen i s’assegura el seu bon estat per al consum abans de la seva distribució. Igual que a la iniciativa Cuina per Compartir, el menjar recuperat es dona a organitzacions socials.

3. Lliurament d’aliments a entitats socials

Quan el menjar està llest per al lliurament, registrem les quantitats guardades i ens posem en contacte amb les entitats socials per venir al mercat a recollir el menjar.

4. Distribució d’aliments frescos a les persones

Un cop arribat el menjar fresc als centres de les organitzacions socials, es lliuren els aliments a les persones, especialment aquelles en situacions de vulnerabilitat.

Què hem aconseguit?

  1. Redistribuir aliments frescos, com són fruites i verdures, saludables i de qualitat.
  2. Donar suport alimentari a persones en situació de vulnerabilitat.
  3. Crear una xarxa d’aprofitament alimentari a la comarca.
  4. Reduir els residus orgànics i l’impacte ambiental derivat.
  5. Reduir les emissions amb transports més sostenibles.

Vols participar-hi?

Gràcies! Envia un correu a ccvoc.recooperem@ccvoc.cat o truca al 93 727 35 34.

Pots descarregar aquí el díptic informatiu:

Més informació

Aquest projecte compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya (Generalitat de Catalunya)

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail

Notícies Acció Social i Educació

+
24-10-2025

Els municipis vallesans de menys de 20.000 habitants comparteixen la gestió dels serveis socials en el plenari de l’Àrea Bàsica

23-10-2025

El Servei Connectem inicia una nova etapa al Vallès Occidental per oferir suport emocional a adolescents i joves de la comarca

14-10-2025

Serveis mínims del 89% en el transport escolar durant la vaga general prevista per demà 15 d’octubre

13-10-2025

El Consell Comarcal inicia el projecte Interreg Europe “Social Food Webs”, per a promoure l’aprofitament alimentari