Salut i Suport Emocional
El Consell Comarcal del Vallès Occidental presta el Servei Connectem de Salut i Suport Emocional, dirigit principalment a joves d’entre 12 i 30 anys dels municipis de menys de vint-mil habitants de la comarca.
El Servei Connectem busca promoure el benestar emocional adolescent i juvenil, detectar conductes de risc i fer prevenció i sensibilització comunitària en temes de salut (drogues, pantalles, sexualitats, pressió estètica, salut mental, etc.). A cada municipi es concreten accions tenint en compte les necessitats i els recursos existents.
Així, el Servei Connectem ofereix assessorament individualitzat, confidencial i gratuït a adolescents, joves i puntualment a famílies o professionals que treballen amb joves. També es realitzen tallers per a adolescents i joves (dins l’oferta de la Guia d’Activitats Educatives), tallers per a famílies (sota el nom “Com acompanyem des de casa?”), formacions a professionals i altres accions de sensibilització comunitària. El projecte està finançat per la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Més informació a: ccvoc.joventut@ccvoc.cat
El programa “Escolta Jove” reforça els serveis locals de de joventut dels municipis més petits
El programa ‘Escolta Jove’, de la mà de Diputació de Barcelona, posa a disposició dels municipis de menys de 5.000 habitants de la comarca un professional compartit per reforçar els serveis locals de joventut.
L’Escolta Jove forma part d’un nou programa pilot que aposta per l’acompanyament vivencial en el medi obert que busca empoderar a les persones joves del territori en el seu procés vital, a través de l’acció comunitària, el treball en xarxa i l’acompanyament socioemocional de les persones joves.
Aquest programa compleix funcions informatives, orientatives i d’acompanyament de les persones joves i les seves famílies, mitjançant accions d’acompanyament emocional i tallers amb sessions de benestar entre altres.
S’aborden les conductes de risc gràcies a la realitat virtual
El Projecte “En tu lugar”, fruit dels Pressupostos Participatius 2022, ha permès que més de 300 joves de la comarca abordin les conductes de risc en uns tallers que et permeten posar-te a la pell d’una altra persona gràcies a la realitat virtual. Les sessions s’han fet a instituts, centres oberts o aules obertes per prevenir i reduir les microviolències; la violència de gènere, el bullying, ciberbullying, fomentar la inclusió i diversitat i promoure el bon ús de les xarxes socials. Aquest projecte ha estat seleccionat com a Bona pràctica per la Fundació Pi i Sunyer i la Federació de Municipis de Catalunya.