Buscador per paraules clau

Acció Social i Educació

Promoció de l’Autonomia i atenció a la dependència

Servei d’Atenció Domiciliària

El Servei d’Ajuda a Domicili és el conjunt organitzat i coordinat d’accions que es realitzen bàsicament a la llar de la persona i/o família, dirigides a proporcionar atencions personals, ajuda a la llar i suport social a aquelles persones i/o famílies amb dificultats de desenvolupament o d’integració social o manca d’autonomia personal.

El servei bàsic d’ajuda a domicili s’adreça, en general, a persones i/o unitats de convivència en situacions de risc social, manca d’autonomia personal i/o situació de dependència, o amb  problemàtiques familiars especials i que es troben, per motius físics, psíquics o socials, amb dificultats per realitzar les tasques habituals de la vida diària, garantint un adequat desenvolupament personal i familiar a fi de mantenir o establir el seu benestar i facilitar la seva integració social.

Consisteixen en:

  • Actuacions assistencials de caràcter personal (cura de la persona).
  • Actuacions assistencials de caràcter domèstic i suport a la llar (neteja domicili).
  • Actuacions de tipus socioeducatiu: suport educatiu, social i familiar.
  • Actuacions de suport a altres persones cuidadores no professionals.

ls serveis d’atenció domiciliària formen part dels serveis socials bàsics i en concret el Servei d’ajuda a Domicili consta a la Cartera de Serveis Socials com a prestació garantida.

SAD Comarcal

La prestació del Servei d’Ajuda a Domicili Comarcal es realitza als municipis que s’hagin adherit al servei. Actualment, hi ha 14 municipis: Badia del Vallès, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Gallifa, Matadepera, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Rellinars, Sentmenat,  Ullastrell i Viladecavalls

Per  la realització del servei hi ha una empresa externa especialitzada i es regeix pel Reglament del SAD comarcal, on es regulen les relacions entre el Consell Comarcal,  Ajuntaments i l’operador  del servei. Aquest mateix reglament, defineix la Comissió de Seguiment amb l’objectiu de vetllar per al correcte desenvolupament del servei.

Realització i validació de PIA’s – Equip d’Atenció a la Dependència

Al mes de gener de 2007 va entrar en vigor la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de Dependència (LAPAD). Des de l’any 2008 el Consell Comarcal del Vallès Occidental té un equip d’atenció a la Dependència que dona suport en la implementació de la LAPAD a tots els municipis  que conformen l’Àrea Bàsica de Serveis Socials.

La realització dels PIA’s consisteix en elaborar un Pla Individual d’Atenció: documentació que es signa amb la persona dependent i/o llur família on es recullen les prestacions econòmiques o de servei més adients a les necessitats actuals de l’/la usuari/a, previ estudi del professional que valora la situació de la persona en el seu entorn.

Banc de dispositius de suport a la dependència

El Consell Comarcal del Vallès Occidental disposa de material dispositius de suport a la dependència, aquests dispositius han estat destinats al projecte de préstec de material per als ajuntaments de l’àrea bàsica i s’han utilitzat per donar suport als ciutadans i ciutadanes dels municipis.

Es tracta d’un servei totalment gratuït, que té la finalitat de facilitar a les persones, que superin els criteris d’accés definits pel servei, la possibilitat de gaudir durant un temps determinat de material que faciliti el desenvolupament de les activitats de la vida diària, amb un suport tècnic qualificat, i amb l’objectiu de que aquestes persones puguin millorar o mantenir el nivell de la seva autonomia al domicili proporcionant una millora en la seva qualitat de vida. 

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail

Notícies Acció Social i Educació

+
29-03-2023

L’Hospital Universitari MútuaTerrassa es converteix en el primer centre hospitalari que s’adhereix al projecte Recooperem de sostenibilitat alimentària

23-03-2023

El Consell Comarcal i els CAPs de Salut de la comarca treballen conjuntament pel benestar emocional i la prevenció de les conductes de risc entre el jovent

23-03-2023

Nova injecció de fons Next Generation a la comarca per a la inversió en tecnologia i sistemes d’informació que millorin la gestió dels serveis socials

22-03-2023

Representants dels 23 municipis de la comarca formen part del nou Consell de la Gent Gran del Vallès Occidental constituït avui al Consell Comarcal