Buscador per paraules clau
28 abril 2022

Comença el Cicle Vallès Industrial per impulsar la innovació de les empreses en el nou context mundial marcat per les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, l’augment de preus de l’energia i els carburants i l’escassetat de matèries primeres

Aquest migdia s’ha celebrat la primera sessió de la segona edició del Cicle Vallès Industrial, que consta de set sessions entre els mesos d’abril i juny, amb l’objectiu d’oferir nous recursos de suport per impulsar la innovació de les empreses amb les noves afectacions globals. La voluntat és oferir al teixit econòmic vallesà un espai de reflexió i eines per poder avançar i innovar en el nou context marcat per les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, l’augment de preus de l’energia i els carburants i l’escassetat de matèries primeres.

La ponència d’obertura ha anat a càrrec de Xavier Ferràs, Doctor en Economia i empresa per la UB i professor titular del Departament d’operacions, Innovació i Data Sciences a ESADE.  Hi han participat també el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez i el conseller de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Xavier Garcés i ha comptat amb l’assistència de representats d’entitats i agents socioeconòmics. La sessió s’ha desenvolupat en format híbrid, a la seu comarcal i en streaming pel canal de You Tube. L’han seguida una cinquantena de persones.

Com innovar en temps de crisi

En la seva ponència,  Xavier Ferràs ha destacat la importància de la innovació per atraure idees noves, millors i més eficients pel desenvolupament empresarial de Catalunya i Espanya. En aquest sentit, ha posat èmfasi en l’escassa inversió en tecnologia, fet que provoca estar a la cua pel que fa al coneixement científic i tecnològic. Concretament, a Catalunya només es destina un 1,5% de recursos a aquest apartat mentre que l’objectiu per al 2020 a tota la UE era del 3,5%.

Ferràs recomana intervenir en el sector industrial des de tots els agents implicats, públics i privats, per tal d’orientar les empreses a ser més competitives en qualsevol aspecte i sobretot en el tecnològic. Les idees disruptives sovint aporten canvis positius i fan avançar, millorar i adaptar-se a la nova globalització. Concepte aquest que actualment el defineix com a atracció de tot allò tecnològic.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez ha assegurat que “ens preocupa molt el cicle econòmic al que estem assistint i hem de poder fer una diagnosi de les diferents situacions i factors per poder saber quines receptes podem aplicar”.  Giménez ha fet referència al nou context mundial incidint en les conseqüències de la Guerra d’Ucraïna, la pujada de l’IPC o els problemes de subministrament de moltes empreses, a més dels preus de l’energia i els carburants.

En la cloenda el conseller Xavier Garcés, ha tancat la sessió agraint la participació del ponent i recordant que la comarca disposa del Pacte per la Reindustrialització per impulsar la col·laboració públic-privada i la inversió en investigació i desenvolupament a la comarca.

Un nou context mundial

Les empreses afronten un  nou context mundial marcat per diferents factors. D’una banda, les noves conseqüències geopolítiques causades per la guerra d’Ucraïna. Una guerra que està afectant a nivell econòmic, tenint en compte el grau de dependència energètica de Rússia (particularment per alguns països del centre i nord d’Europa), la importància d’aquest país com a mercat d’exportació i els efectes de l’encariment de les importacions sobre els nostres comptes.

També és són destacables les afectacions en l’augment del cost dels carburants, l’energia i els aliments. L’augment del cost de la vida i l’evolució dels salaris està comportant la pèrdua del poder adquisitiu de les famílies. Per exemple, en el cas de la nostra comarca recentment hem constatat que, els salaris reals dels treballadors assalariats van patir una davallada del 7% entre 2016 i 2020. Les dades del 2021 previsiblement ens mostrin una accentuació de la caiguda de la capacitat adquisitiva de la població vallesana.

Un altre element que afecta al nou context és l’escassetat de matèries primeries o les disrupcions en les cadenes de subministrament, entre les més destacades. En el cas logístic, cal recordar, primer, la crisi marítima que es va produir en la segona part de 2021, provocada por l’excés de demanda i l’acaparament de vaixells por part de Xina,  (va multiplicar per 5 el preu dels transports). Segon, l’encariment del petroli i de totes les matèries primeres, que van causa una reducció de les comandes. I el tercer, molt recent, s’inicia amb el confinament de Shanghai, que pot suposar una paralització del trànsit de contenidors, fet que tensionarà encara més la cadena de subministrament.

Calendari del cicle Vallès Industrial

El calendari complert del cicle es pot consultar en aquest enllaç. La propera sessió és el dijous 5 de maig amb el títol “NEXT GENERATION EU: Presentació i acompanyament a les convocatòries de suport a la innovació i sostenibilitat”. A la sessió es podran conèixer en detall les properes convocatòries en àmbits com la innovació i la sostenibilitat del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo (MINCOTUR), a càrrec de Joan Plana d’ASET Consultoria: ACTIVA-Financiación · Plans d’Innovació i Sostenibilitat (IDi).

Es parlarà de les principals característiques, requisits i tràmits d’aquestes dues convocatòries, ajudes complementàries de l’ICAEN i l’ARC, així com les prioritats temàtiques d’aquests ajuts i casos pràctics de projectes. L’arribada dels fons Next Generation i amb línies específiques per a la indústria manufacturera són una oportunitat única per impulsar la transformació digital i la millora de la sostenibilitat de les empreses.

Per participar a la sessió és necessari inscriure’s prèviament.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail