Buscador per paraules clau

Desenvolupament Econòmic i Ocupació

Indústria 4.0 i fabricació digital

Impuls de la digitalització de les PIMEs industrials

Acompanyament a la transformació digital i les tecnologies avançades de la indústria 4.0, per facilitar l’adaptació als nous reptes d’innovació en els processos, productes o serveis. 

Què t’oferim?

 • Entrevistes individuals de diagnòstic i informe de maduració digital
 • Assessorament amb consultoria experta per a elaboració d’un pla acceleració 

Vols conèixer altres serveis i programes de transformació digital i indústria 4.0 que hi ha disponibles al Vallès Occidental? 

Consulta el catàleg

Ecosistema Industrial del proximitat Open Industry

L’any 2022 el Consell Comarcal del Vallès Occidental inicia el projecte Ecosistema industrial de proximitat en col·laboració amb el conjunt d’agents públics i privats de la comarca.

L’actuació neix de la iniciativa Open Industry impulsada pels ajuntaments de Barberà del Vallès, Sant Quirze del Vallès i Sabadell i, en el qual, el Consell Comarcal del Vallès Occidental en forma part com a entitat col·laboradora.

Té com a finalitat:

 • Fomentar un territori amb més resiliència local, més competitiu, cooperatiu i que faciliti el creixement de l’ocupació de les empreses tecnològiques, industrials i de serveis empresarials pel seu caràcter equilibrant de les ciutats.
 • Generar nous models de negoci en base a la cooperació i relació amb les indústries dels polígons.
 • Disminuir els riscos en els fluxos de les cadenes de subministrament, a partir d’incentivar i facilitar el coneixement entre empreses de la comarca a través del networking i l’intercanvi comercial de serveis i matèries primeres. 

Objectius del projecte:

 • Millorar l’intercanvi comercial de productes i serveis entre les empreses adherides.
 • Accelerar la col.laboració i la cooperació entre les empreses per a la solució de reptes productius comuns.
 • Reforçar les cadenes de valor local.

Què t’oferim:

 • Directori d’empreses: Utilitza classificadors i camps personalitzats per cercar, filtrar i geolocalitzar clients i proveïdors en diversos àmbits i sectors d’activitat. Troba el teu partner ideal en funció dels teus interessos.
 • Impulsa les relacions km0. Comparteix el teu catàleg de productes industrials i serveis de proximitat per generar noves aliances i oportunitats de negoci.
 • Assessorament personalitzat. Suport en la identificació i localització de potencials col.laboracions empresarials. Acompanyament en els primers contactes i construcció d’acords.
 • Trobades B2B: Estableix trobades interactives per facilitar les relacions comercials a través de la plataforma.
 • Reptes empresarials i projectes territorials: Publica el teu projecte, repte o necessitat per obtenir solucions innovadores de potencials col·laboradors o proveïdors.
 • Tauler d’anuncis: Publica la teva necessitat o interessos empresarials puntuals i urgents per obtenir solucions àgils i enfocades a l’objectiu.
 • Plataforma oberta i col.laborativa: Eina digital per crear un perfil d’empresa, que faciliti aquesta cerca d’informació avançada i la interacció amb els diferents membres.

Xarxa d’Espais de Fabricació Digital

La Xarxa d’Espais de Fabricació Digital del Vallès Occidental està formada per espais i entitats públiques i privades que impulsen la fabricació i la creació digital amb l’objectiu d’impulsar noves formes de cooperació i línies d’acció conjuntes per promoure un ecosistema d’innovació singular.  La seva finalitat principal és apropar i accelerar el procés de fabricació digital a les empreses, les persones emprenedors (makers) i la població activa per a fomentar les vocacions tecnològiques i industrials.

Objectius de la xarxa

 • Dinamitzar un espai de treball entre els espais de fabricació i entitats interessades per a la cooperació, la transferència de coneixement i la cultura digital. 
 • Treballar en clau de reptes territorials per donar a respostes innovadores.
 • Fer créixer el talent, a partir d’establir noves relacions i sinèrgies entre els diferents agents del territori, desenvolupant nous projectes i iniciatives compartides, i fomentant l’emprenedoria.
 • Posicionar els espais de fabricació com un dels referents a l’hora d’accelerar l’apoderament digital en els àmbits social, educatiu i empresarial. 
 • Ser un instrument per difondre les activitats que es realitzen des dels diferents espais.

Membres de la xarxa

El espais de fabricació (fablabs, ateneus, entre d’altres) faciliten el desenvolupament social, econòmic i tecnològic dels territoris, facilitant activitats que contribueixen a reduir l’escletxa digital i la igualtat d’oportunitats en l’accés a les noves tecnologies, la divulgació, accés i aprenentatge col·lectiu de la fabricació digital, i són una oportunitat per a la formació, el reciclatge, l’especialització i la sensibilització per despertar les vocacions industrials i l’emprenedoria maker.

Son membres actius de la xarxa els següents espais:

Nodus Tech Space
Barberà del Vallès
https://nodustech.space/

Veure serveis

Lab Castellar
Castellar del Vallès
http://www.castellarvalles.cat

Veure serveis

UAB Open Labs
Cerdanyola del Vallès
https://www.uab.cat/open-labs/

Veure serveis

Ripolab Hacklab
Ripollet
https://www.ripolab.org/

Veure serveis

ESDI (Taller Fabricació Digital)
Sabadell

https://esdi.es/

FabLab Sant Cugat
Sant Cugat del Vallès
www.fablabsantcugat.com/

Veure serveis

SPMakers
St. Perpètua de Mogoda
https://industria40.rieradecaldes.com

Veure serveis

IAM 3D Hub
Terrassa

https://www.iam3dhub.org/

Apropament de la fabricació digital a les aules

Codissenyar activitats formatives amb el professorat, com a proposta educativa innovadora per apropar els espais de fabricació digital a la comunitat educativa i per esdevenir un recurs educatiu pel professorat al territori. L’objectiu es desenvolupar noves competències i habilitats digitals i tecnològiques essencial per apoderar a les noves generacions en l’adaptació constant a les noves tecnologies. 

A partir del treball per reptes, i utilitzant una metodologia de Design Thinking és dissenyaran solucions de forma col.laborativa amb el professorat per adaptar a les necessitats de cada centre. 

Vols conèixer la principal proposta formativa?

Més informació

Serveis de suport a l’emprenedoria i empreses

La fabricació digital genera noves oportunitats a les empreses per innovar i experimentar a través de les noves tecnologies digitals. Els espais i centres de fabricació digital ofereixen serveis de suport adaptats i personalitzats, per impulsar noves solucions de proximitat a reptes innovadors, com son: prototipatge, formació o acompanyament.

Serveis de suport a l’emprenedoria i empreses

Amb l’esclat de la crisi sanitària de la covid-19, el Consell Comarcal va activar un servei de suport per a la producció de material sanitari. Va facilitar recursos i subministrament de material als espais de fabricació i diferents iniciatives locals per a produir material per a l’ús sanitari amb tecnologia 3D.  

Des de l’inici de la situació d’emergència sanitària, sis dels espais de fabricació de la Xarxa del Vallès Occidental (@fablabterrassa, Eclyps3, @FabLabStQ, @UABOpenLabs, @RipoLab Hacklab i Lab Castellar) van treballar de forma col·laborativa produint més 18.000 peces en la lluita contra la covdi-19: més de 8.000 viseres, gairebé 7.000 protectors d’orelles per a les mascaretes, més de 600 obridors de portes i 67 ulleres. 

També es va activar una campanya de difusió i coordinació amb els ens locals, que va permetre rebre la donació de material per part de sis empreses de la comarca i produir més de 1.000 unitats d’equips de protecció. També es va donar suport als punts de distribució local proveint de material a residències de la comarca i a més de 30 entitats. Finalment, també es va activar una campanya de micromecenatge  Makers del Vallès contra la COVID-19, liderada pels laboratoris d’innovació oberta de la Universitat Autònoma de Barcelona, els UAB Open Labs.

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail

Notícies Desenvolupament Econòmic i Ocupació

+
15-04-2024

Representants del Consell Comarcal i de l’AMB estudien línies de col·laboració entre ambdues entitats

15-04-2024

L’Observatori comarcal publica l’Infoatur del mes de març que va finalitzar amb una taxa d’atur del 9’62%

12-04-2024

Una delegació d’empreses visita la Fira Advanced Factories 2024 de la mà del Consell Comarcal del Vallès Occidental

11-04-2024

En marxa “Els dilluns formatius” una proposta per a la millora continua de les empreses del sector turístic, comerç i restauració