Buscador per paraules clau
29 març 2023

L’Hospital Universitari MútuaTerrassa es converteix en el primer centre hospitalari que s’adhereix al projecte Recooperem de sostenibilitat alimentària

Aquest migdia s’ha presentat l’adhesió de MútuaTerrassa en un acte a les seves instal·lacions amb la participació del president de l’entitat, Antoni Abad; el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez; el director de Compromís Verd de MútuaTerrassa, Josep Rull i la gerent del Consell Comarcal, Núria Carrés. L’HUMT: el primer centre hospitalari […]

Aquest migdia s’ha presentat l’adhesió de MútuaTerrassa en un acte a les seves instal·lacions amb la participació del president de l’entitat, Antoni Abad; el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez; el director de Compromís Verd de MútuaTerrassa, Josep Rull i la gerent del Consell Comarcal, Núria Carrés.

L’HUMT: el primer centre hospitalari adherit al Recooperem

Mitjançant l’esmentada adhesió i gràcies a les dades obtingudes d’un estudi realitzat en el transcurs dels darrers mesos, MútuaTerrassa preveu facilitar una mitjana de 15kg d’excedent alimentari per dia feiner, que equivalen a 73 racions diàries per ser redistribuïdes (que es corresponen amb un 3,2% d’excedent sobre la producció total). En termes anuals, aquestes xifres impliquen posar a disposició de la comunitat 18.250 noves racions cada any i un total de 3.750 kg de residus de matèria orgànica estalviats anualment.

En el marc del Compromís Verd de MútuaTerrassa, són múltiples les iniciatives que s’han endegat al llarg dels darrers dos anys: la implementació del model de recollida selectiva, la retirada de les ampolles de plàstic del menjador laboral, la incorporació dels consells de mobilitat sostenible a les citacions dels pacients, l’aposta pels productes quirúrgics reutilitzables envers els d’un sol ús,.. i tot plegat ha revertit en la conseqüent reducció de la petjada de carboni així com en l’estalvi de residus.

Enguany l’entitat ha fet un pas més enllà i s’ha compromès també amb el malbaratament alimentari. Així doncs, mitjançant l’adhesió al projecte Recooperem, MútuaTerrassa reforçarà el seu Compromís Verd i contribuirà a donar suport a projectes d’inclusió social, afavorirà la col·laboració entre diferents agents socials, generarà circuits locals de distribució d’aliments i afavorirà també l’economia circular.

Evitar el malbaratament alimentari

El projecte de sostenibilitat alimentària té per objectiu la prevenció de pèrdues i el malbaratament alimentari, la prevenció de residus, la cohesió social i la igualtat a la comarca del Vallès Occidental.

El projecte s’alinea amb les normatives i recomanacions internacionals, nacionals i locals que aposten per una transició ecològica i social que fomenti la sobirania alimentària, el consum de proximitat i ecològic, les dietes saludables per les persones i pel planeta, l’economia circular i la prevenció de residus, entre d’altres.

Per tal de fer possible l’expansió del Recooperem més enllà de l’àmbit escolar i incloure també el sector hospitalari, el Consell Comarcal va rebre el 2022 una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya amb una aportació de prop de 50.000 euros per a diferents accions a desenvolupar fins el 2024.

Gràcies al Recooperem, a la cuina d’escoles, empreses i ara també l’HUMT, es recullen els aliments en condicions aptes per al consum humà tot creant nous models de circularitat dels residus i dels aliments. Aquest projecte fomenta una perspectiva més àmplia i oberta al voltant d’aquest valor en el sistema alimentari actual que opera en contextos de relacions desiguals i de sobreproducció, apel·lant a la responsabilitat col·lectiva per reduir el malbaratament alimentari.

Més de 36.000 àpats recuperats en quatre anys

Ara mateix, el Recooperem compta amb 56 centres de producció actius: 50 escoles, quatre empreses i un hospital. També es compta amb la participació de 18 empreses de restauració i 13 entitats socials. Des de 2019 s’han recuperat 36.818 àpats i s’ha arribat a 1.503 famílies beneficiades.

Com funciona el Recooperem?

Un cop acabat el servei diari del menjador, el menjar disponible apte pel consum es prepara com a àpats complerts en uns tapers facilitats pels ens comarcals. L’aliment cuinat que no ha estat servit, i que s’ha mantingut en condicions higièniques i sanitàries adequades, es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant (aliment, quantitat i data de congelació)  i es congelen a -18ºC. Tenen una caducitat màxima de dos mesos si es conserven congelats.

Es recullen els àpats i es reparteixen entre les famílies que compleixen determinats requisits, com per exemple gent gran depenent o famílies amb pobresa energètica, gent gran que viu sola o amb infants a càrrec. Amb aquests àpats es garanteix que les entitats puguin comptar també amb aliments cuinats segurs i de qualitat, que completen l’oferta d’aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes, millorant l’aportació nutricional i evitant el malbaratament alimentari.

Podeu veure en aquest reportatge com funciona el projecte a les escoles i a les empreses del Vallès Occidental.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail