Buscador per paraules clau
12 abril 2017

L’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental promou l’accés de la ciutadania a fons documentals vinculats a l’hoquei

Actualment l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental recull gairebé 4.000 fotografies i documents com expedients, memòries, actes, calendaris o carnets de jugadors relacionats amb la pràctica d’aquest esport a Terrassa. El fet que la majoria de fons documentals en l’àmbit de l’esport en general, i a l’hoquei en particular, no pertanyin a entitats esportives sinó a particulars ha dificultat la conservació d’aquest patrimoni a Catalunya. Ara, l’Arxiu Comarcal publica un seguit de recomanacions per facilitar l’accés de la ciutadania a aquests recursos amb l’objectiu de posar en valor aquesta documentació històrica de temàtica esportiva.

L’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental – Arxiu Històric de Terrassa (ACVOC-AHT) ha publicat un seguit de recomanacions amb l’objectiu de promoure l’accés de la ciutadania als fons documentals de la comarca i Catalunya vinculats a l’hoquei. La iniciativa pretén posar en valor la documentació històrica en aquest àmbit, facilitant les cerques dels usuaris i promovent la conservació del patrimoni esportiu generat des del segle XX.

Es pot accedir a les pautes mitjançant la Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC) seguint aquest enllaç: https://goo.gl/o3yy9t. El projecte s’emmarca dins de la iniciativa cultural Reconduccions, que compta amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal, i que pretén apropar l’hoquei a un públic més ampli.

Aquesta iniciativa neix després de constatar el perill de pèrdua d’aquest tipus de fons, causat pel fet que la majoria de documentació en aquest àmbit pertany a particulars i no a entitats esportives, que tradicionalment han gestionat aquest tipus de documents de manera voluntària, sobretot abans de la celebració dels Jocs Olímpics a Barcelona el 1992. De fet, gran part dels fons documentals que s’han recollit durant les últimes dècades provenen de fotògrafs professionals i d’informació apareguda a la premsa. La dificultat de conservar aquest patrimoni històric és un fet extensiu a tot l’esport en general, tant a Catalunya com a tot el món. L’esport i els arxiu tenen doncs, una relació difícil.

Accedint al fons documental, a través de les pautes de l’Arxiu, l’usuari pot consultar més de 4.000 fotografies i arxius com memòries, actes, expedients, carnets de jugadors o calendaris relacionats amb la pràctica de l’hoquei a Terrassa. És informació que prové de l’Arxiu Municipal Administratiu de Terrassa (AMAT)) -que conté documentació de l’ajuntament d’aquesta ciutat i fotògrafs professionals com Carles Duran o Joan Biarnès- i del mateix Arxiu Comarcal del Vallès Occidental – Arxiu Històric de Terrassa (ACVOC-AHT).

Tots aquests fons documentals posen de manifest la vinculació històrica de la ciutat de Terrassa amb l’hoquei, des de principis del segle XX. La ciutat egarenca va ser el primer municipi d’España en practicar aquest esport amb equips complets i seguint un reglament, consolidant-se en l’actualitat com un dels municipis que compten amb més equips d’hoquei de l’Estat i alhora també amb una quantitat important de medallistes olímpics entre els seus habitants.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail