Buscador per paraules clau
26 gener 2024

El Vallès Occidental treballa en un Protocol comunitari d’abordatge dels consums problemàtics de substàncies i pantalles

Des del Consell Comarcal del Vallès Occidental s’estan desplegant diferents actuacions del Pla comarcal de prevenció i atenció a les conductes addictives. En aquest marc s’ha iniciat l’elaboració del Protocol comunitari d’abordatge dels consums problemàtics de substàncies i pantalles de l’ABSS del Vallès Occidental amb el suport de la Diputació de Barcelona. 

Aquest protocol té per objectiu ajudar a concretar l’organització i el circuit a seguir quan es detecten consums problemàtics de drogues, begudes energètiques i usos problemàtics de pantalles. S’enfocarà principalment a la població adolescent i juvenil, amb la implicació i co-responsabilitat de diferents agents comunitaris i incorporarà la perspectiva de gènere. El protocol té també un caràcter formatiu i servirà per enfortir la detecció precoç de conductes potencialment addictives i el seu abordatge en recursos municipals i comarcals, com el Servei Connectem i el desplegament de l’Assessoria La Clau.

Actualment el protocol es troba en la fase de diagnosi que servirà per recollir la informació de diferents agents socials dels municipis implicats (Joventut, Educació, Serveis Socials, Salut, cossos de seguretat, AFA’s, entitats juvenils…), així com detectar quines necessitats hi ha al voltant del protocol, perquè pugui ser una eina útil i el més pràctica possible per als diferents agents, incorporant la perspectiva de gènere. En relació amb  l’àmbit educatiu, s’ha creat un grup focal específic, per a que el Protocol pugui recollir les necessitats i realitats com a centres educatius de secundària.

Sensibilització, prevenció i formació per a professionals entorn les addiccions

Sota el paraigües del benestar emocional, s’impulsen programes i activitats per promoure diferents factors de protecció, com són les “habilitats per la vida”, així com per reduir factors de risc. Es parteix de la integració dels models de salut comunitària, el model ecològic o ecosocial i el model de promoció de la salut, especialment dirigit a la població adolescent i juvenil, així com als diferents agents de la comunitat. 

Durant els últims mesos s’han impulsat accions de sensibilització, prevenció i formació per a professionals entorn les addiccions per a alumnat d’institut, famílies i professionals que treballen amb el jovent. Amb l’aprovació de Pla comarcal de prevenció i atenció a les conductes addictives al Vallès Occidental al mes de març del 2023 el Consell Comarcal del Vallès Occidental va reafirmar la importància d’establir estratègies i accions en aquest àmbit. 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail