Fins al juny de 2025, Recooperem ha establert col·laboracions amb 14 municipis i compta amb un total de 69 centres d’aprofitament, formats per 62 escoles, cinc empreses privades, un hospital i una universitat. A més, 18 empreses de restauració faciliten el servei, mentre que 16 entitats socials s’encarreguen de fer arribar els aliments a les famílies en situació de vulnerabilitat. Podeu consultar les escoles participants aquí.
Des de la seva posada en marxa l’any 2015, el projecte ha aconseguit recuperar més de 163.700 àpats i ha arribat a gairebé 4.000 famílies, evitant la generació de més de 61.000 quilos de residus. Aquesta feina contribueix a donar una nova via als aliments cuinats i a productes bàsics que d’una altra manera s’haurien desaprofitat.
El projecte Recooperem és una iniciativa pionera a Catalunya per aprofitar els excedents alimentaris dels menjadors escolars i altres menjadors col·lectius i donar-los una sortida a través d’entitats socials del territori. Aquest projecte contribueix a reduir el malbaratament alimentari i reforça la cohesió social, alineant-se plenament amb els principis i objectius de la Llei autonòmica 3/2020, de l’11 de març i la llei nacional 1/2025, del 1 d’abril de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris. El Recooperem ha estat reconegut a nivell europeu i per les Nacions Unides com una bona pràctica innovadora.