Buscador per paraules clau
27 febrer 2018

El Consell Comarcal dóna suport a les reivindicacions de la vaga feminista del 8 de març que defensa la igualtat salarial entre homes i dones

L’organització s’ha adherit al manifest consensuat per l’ACM i l’FMC, per commemorar el Dia Internacional de les Dones i reivindicar la igualtat efectiva entre homes i dones, que aquest any se centra especialment en la diferència de sou entre sexes per la mateixa feina. La Junta de Portaveus ha decidit avançar els actes previstos pels treballadors i treballadores al dia 7 de març en motiu de la vaga convocada pel dia 8.

La Junta de Portaveus del Consell Comarcal ha aprovat l’adhesió de l’organisme al manifest consensuat per les entitats municipalistes ACM i FMC del Dia Internacional de les Dones, per reivindicar la igualtat efectiva entre homes i dones així com situar el dret a la participació social i política de les dones com una prioritat.

D’altra banda, ha volgut donar suport a les reivindicacions de la vaga feminista convocada per organitzacions socials i el moviment feminista, i defensada pels principals sindicats, que proposa aturades de dues hores durant la jornada laboral per denunciar la desigualtat, la precarietat i la violència vers les dones. Aquest acord ha estat fruit de la proposta del grup comarcal de l’Entesa. La vaga es centra principalment en la bretxa salarial, és a dir, la diferència de sou per la mateixa feina de les dones respecte els homes, que segons les últimes dades de l’Eurostat és d’un 14,9%. El manifest defensa que aquesta és una forma més de violència vers les dones, la violència econòmica.

Així mateix, la Junta de Portaveus ha decidit celebrar els actes de commemoració del 8M el dia 7 de març en motiu de la convocatòria de vaga. Una de les accions previstes és la instal·lació d’un mural on s’hi penjarà informació sobre la vaga feminista, les relacions igualitàries i altres temes relatius a les dones. El personal podrà penjar també les seves idees respecte el món que volen en relació a la igualtat. Es comptarà amb una xerrada de l’escriptora sabadellenca Montse Barderi, que parlarà dels mites de l’amor romàntic i l’amor amb visió de gènere. En la seva trajectòria professional l’autora ha tingut una gran implicació en temes de gènere, i com a mostra el seu llibre “El amor no duele” que tracta sobre la llibertat en totes les formes d’amor.

La Junta de Portaveus ha acordat que els grups comarcals es poden incorporar a la Comissió Comarcal per a l’Abordatge de la Violència Masclista.

El Consell Comarcal lidera la Comissió Comarcal per a l’Abordatge de la Violència Masclista, que es va crear el 2015 amb l’objectiu d’elaborar un protocol comarcal i iniciar el treball en xarxa professional. Hi participen professionals de la xarxa d’atenció en violència de tota la comarca. Arrel d’aquesta comissió es va elaborar un protocol comarcal específic contra l’assetjament sexual en espais públics que compta amb el recurs tècnic de la DIBA, i que es troba en fase d’aprovació.

Enguany està en vigor el II Pla de polítiques de gènere 2016 – 2019 de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials (ABSS) que ha permès definir 4 línies estratègiques conjuntes i un pla d’acció general per als municipis: Compromís amb la igualtat, Acció davant la violència masclista, Drets i qualitat de vida,  Treballs i temps.

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Vallès Occidental és un servei gratuït i confidencial que vol garantir l’atenció a les dones víctimes de violència masclista a la comarca. També dóna suport als ajuntament per donar resposta a les necessitats de les dones relacionades amb l’àmbit laboral, social, familiar o de parella. L’any 2017 aquest servei va tramitar un total de 1.046 demandes.

Seguint amb les accions contra la violència masclista, una de les campanyes més conegudes és el “Piula contra la violència masclista”, una campanya de prevenció de relacions abusives dirigida a joves de 14 a 30 anys, que consta de tallers de sensibilització a centres educatius, concurs de piulades i accions per alumnes i professorat.

En el marc formatiu, l’organisme va organitzar el 2017 dos tallers sobre comunicació amb perspectiva de gènere i llenguatge no sexista pels treballadors i treballadores del Consell Comarcal. La Guia d’Activitats Educatives del Consell Comarcal del Vallès Occidental també inclou tallers coeducatius dirigits a escoles i instituts de la comarca.

Pel que fa la igualtat i la llibertat sexual, des del Servei d’Igualtat es treballa per la implantació del servei d’atenció integral comarcal per a persones LGTBIQ. El Servei d’Atenció Integral (SAI) és un servei adreçat a persones que pateixin o estiguin es risc de patir discriminació o violència per orientació sexual, identitat i expressió de gènere. També treballa per la sensibilització i informació per a persones i entitats.

El Consell Comarcal també realitza accions commemoratives coincidint amb diades significatives, com el Dia de la Dona, el Dia Internacional de l’Eradicació de la Violència contra les Dones, i el Dia de l’Orgull Lesbià, Gai, Transexual, Bisexual i Intersexual.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail