Buscador per paraules clau
16 maig 2022

El Concurs Piula contra la violència masclista premia 26 joves de la comarca en la seva novena edició

Un any més els joves del Vallès Occidental han participat en la campanya de sensibilització “Piula contra la violència masclista” amb la presentació de 38 treballs que han rebut un total de 258 vots, repartits entre les tres modalitats artístiques de Música, Vídeo i Arts Visuals presents al concurs per unes relacions igualitàries i lliures de violències. El jovent premiat és dels municipis de Sabadell, Terrassa, Castellar del Vallès i Cerdanyola. Es concedeix la menció especial a l’obra més votada a través del vot popular de la ciutadania a Colònies i Esplai Xiribec a l’obra Laia.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, i la consellera de Drets Socials, Míriam Casaramona han estat els encarregats de lliurar els premis d’aquesta novena edició del concurs. Giménez ha destacat la preocupació davant les dades de les denúncies per violència masclista, que el 2021 van tornar a augmentar a la comarca. La consellera ha remarcat la necessitat de seguir fent tasques de sensibilització als centres educatius. I tots dos han agraït la implicació de la comunitat educativa i l’alumnat.

Les obres artístiques presentades per part de centres educatius i entitats juvenils i feministes de la comarca, amb un missatge clar contra la violència de gènere. Han rebut la puntuació d’acord a la seva categoria i ha estat assignada de la següent manera:

Música

“Laia”, amb 146 punts,  presentada per Colònies i Esplai Xiribec de Castellar de Vallès. En aquesta obra han participat Clara Sorolla Anglés, Blanca Campos Bailén, Fiona Salvador Sala, Mariona Martín Sellarés, Alba Latorre Minguell i Òscar Pérez Pont.

“Reivindica”, amb 131 punts, de l’Institut Vallès de Sabadell. Hi participen, Blau Arjó Oliva, Mireia Fernández Almunia i Isil Franch Monpin.

Vídeo:

No et quedis en blanc i negre”, amb 133 punts, de l’Institut Mont Perdut de Terrassa. Participants: Alexander Andrés Vásquez, Nathaly Mariano Castillo, Paula Martínez Muñoz i Maha Kabab

“Cada paraula compta”, amb 127 punts,  de la Fundació Main de Terrassa. Participants:  Eder Macipe Torre, Fatima Jagal, Natalia Rastrero Martos, Idaira Sanchez Medina, Diego Torres Valle i Anas el Arousy.

Arts Visuals:

“Jo sí que pinto alguna cosa”, amb 131 punts,  de l’Institut Castellar, de Castellar del Vallès. Participants: Gina Giralt Homet, Shakira Hornero Rodríguez i Nerea Gabarrón Carrasco.

“Tots volem ser lliures i sense por”, amb 130 punts, de la Fundació Main de Cerdanyola del Vallès. Participants: Aina Alonso Bujons, Nadine Semper Julià, Lucia Rodriguez Soriano i Noelia Rodriguez Medina.

A més, en aquesta novena edició del “Piula per unes relacions igualitàries i lliures de violència masclista”,  s’ha concedit menció especial a “Laia”, l’obra que ha rebut més piulades a través del vot popular de la ciutadania. Ha estat presentada per Colònies i Esplai Xiribec de Castellar del Vallès, amb 74 vots del total dels 258 emesos. “Laia”, que va entrar a concursar sota la modalitat de Vídeo, finalment, va participar al Piula dintre de la modalitat  de  Música, donada la decisió del jurat de traslladar-la de categoria un cop vist el seu contingut. 

Tal i com es recull a les Bases, es concedeixen dos premis a cadascuna de les 3 modalitats artístiques establertes. La dotació econòmica de cada premi és de cinc-cents euros (500,00€). Les entitats guanyadores hauran   de dedicar l’import del premi a activitats educatives i culturals en favor de la igualtat.

El jurat aquesta edició ha decidit concedir una menció especial a l’obra Fem visible l’invisible, presentada per la UEC Cerdanyola-Fundació Main, valorant l’esforç del treball realitzat per el grup classe. Els participants rebran un obsequi com a reconeixement.

38 treballs presentats i 79 tallers realitzats als instituts i escoles

Enguany s’han presentat 38 treballs per part de centres educatius i entitats juvenils i feministes de la comarca. Les persones participants havien de tenir entre 12 i 29 anys i crear una obra multimèdia, artística o musical que expressés un missatge per unes relacions igualitàries i lliures de violències masclistes. En aquest sentit, s’han presentat 7 obres multimèdia, 3 obres musicals i 29 obres d’art visuals. En total han participat 161 persones de les quals 72 són noies i 49 nois.

La campanya del Piula contra la violència masclista es va iniciar arran de la detecció de relacions poc igualitàries entre el jovent i es va impulsar amb una sèrie d’activitats amb l’objectiu de sensibilitzar a la població en general i al jovent en particular, en favor d’unes relacions lliures de violències masclistes, promovent el diàleg respectuós i participatiu i fent visible la importància de la igualtat entre homes i dones.

El concurs Piula d’enguany ha introduït algunes modificacions respecte a altres edicions com la participació en grup, en un  mínim de tres persones en edats compreses entre els 12 i 29 anys, podent incloure-hi una persona major d’edat. Aquesta nova introducció ha tingut lloc un cop avaluada positivament la participació en grup com un espai de debat i discussió molt favorable en la temàtica contra la violència de gènere.

A banda del concurs Piula, la campanya consta d’una altra branca de tallers gratuïts  per a centres educatius i espais joves, per tal de  sensibilitzar envers la coeducació i oferir espais de diàleg i d’informació que promoguin l’interès per al col·lectiu juvenil en la participació al concurs. En total s’han realitzat 79 tallers en format presencial a l’aula (46 a secundària i 36 a primària) i que suma un total de 2.270 d’alumnes que han rebut formació.

Els tallers que estan inclosos a la Guia d’Activitats educatives del Consell Comarcal, han estat impartits en els municipis de l’Àrea Bàsica que ho han sol·licitat: Badia del Vallès, Matadepera, Vacarisses, Rellinars, Sentmenat, Polinyà i Viladecavalls.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail