Buscador per paraules clau

Acció Climàtica i Sostenibilitat

Energies renovables

El Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus treballen per la promoció de les energies renovables

Per una banda, el Consell Comarcal treballa en la promoció de la biomassa com a font d’energia renovable, tant per a equipaments públics com privats de gran consum, des del Servei Públic Comarcal de Biomassa Forestal, creat en el marc de la iniciativa Boscos del Vallès per fomentar la gestió sostenible dels boscos de la comarca amb l’objectiu de la prevenció d’incendis forestals. L’experiència és un clar exemple d’economia circular que també promou el Consell Comarcal com a element clau per a la transició ecològica.

A més, el Consell Comarcal va posar en marxa el segon semestre del 2019 una instal·lació fotovoltaica a la seva seu que permet una cobertura del 20% del consum total d’energia de cada edifici. Aquesta instal·lació forma part d’un paquet d’actuacions de millora de l’eficiència energètica dels edificis comarcals per reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Actualment, està en estudi la millora del mercat comarcal de fruites i verdures Mercavallès, i es contempla, entre d’altres mesures, la incorporació d’una instal·lació fotovoltaica a la coberta. La seu comarcal disposa de dos punts de recàrrega exterior per a vehicles elèctrics.

El Centre Logístic del Servei comarcal de biomassa forestal està ubicat a Terrassa
La instal·lació fotovoltàica ocupa tota la coberta de l’edifici Arraona
La seu comarcal compta ja amb dos punts de càrrega per a vehicle elèctric

Per la seva banda, el Consorci per a la Gestió de Residus, promou les energies renovables tant a la Planta de Biometanització de Can Barba com al Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental,  encarregada del tractament específic de la fracció orgànica dels residus municipals de la comarca. A través d’una digestió anaeròbica es genera biogàs a partir dels residus.  Amb una petita depuració, el biogàs es prepara per a la seva combustió en els motors de cogeneració de la planta. 

Els motors produeixen electricitat que s’utilitza per l’autoconsum de la planta i per exportar a la xarxa elèctrica externa. Amb aquest procés, els residus es converteixen en energia neta i renovable. L’energia produïda pel Biogàs està a l’entorn dels 3.000 Mwh/any.D’altra banda, el Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTR-Vallès) s’alimenta energèticament mitjançant l’energia elèctrica que es produeix al dipòsit de Coll Cardús. per la transformació del biogàs que es genera en energia elèctrica. El consum elèctric del CTR-Vallès està a l’entorn de 7.500 Mwh/any.

Planta de Biometanització de Can Barba
Instal·lacions a Can Barba
Exterior del CTR-Vallès

Recursos

Et recomanem els següents tutorials per a l’estalvi energètic que pots consultar al Canal de YouTube del Consell Comarcal.

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail

Notícies Acció Climàtica i Sostenibilitat

+
09-06-2023

El Consell Comarcal i sis ajuntaments assessoren i acompanyen les comunitats de propietaris per a impulsar la rehabilitació energètica dels edificis d’habitatges amb els fons europeus Next Generation

08-06-2023

S’actualitza la guia pràctica d’ajuts per la transició energètica ampliant la llista de subvencions vigents

31-05-2023

El projecte comarcal de sostenibilitat alimentària, referent en diferents certàmens catalans

30-05-2023

El Consell Comarcal ha presentat el projecte de Transició energètica a la llar a la Fira Construmat celebrada a Barcelona