Buscador per paraules clau
08 maig 2025

Setmana del Compost 2025: el Vallès Occidental transforma residus orgànics en un recurs natural i gratuït per la ciutadania de la comarca

Del 4 al 10 de maig, se celebra arreu del món la Setmana Internacional del Compost (International Compost Awareness Week, ICAW), una iniciativa per promoure l’ús del compost i donar a conèixer els seus beneficis pel medi ambient i l’economia circular. Al Vallès Occidental, el compost s’obté del tractament de la fracció orgànica que es recull de manera separada i es porta a la Planta de Compostatge i Biometanització de Can Barba, gestionada pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental. Aquesta planta ha produït durant el 2024 un total de 2.162,56 tones de compost de qualitat, que es posa a disposició de la ciutadania de manera gratuïta a través de les deixalleries municipals. 

El compost produït amb la matèria orgànica entrada a la Planta de Can Barba s’utilitza majoritàriament per a agricultura de pagesos locals i des del Consorci també es fa una distribució a les deixalleries de la comarca perquè la ciutadania en pugui fer ús i així tancar el cicle. El compost es pot recollir amb un recipient propi a les deixalleries municipals de 15 municipis: Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Matadepera, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Rellinars, Rubí, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Terrassa, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls. Pel que fa a la recollida de compost directament a la Planta de Can Barba, es limita l’entrega a particulars o privats que recullen en grans quantitats amb previ avís.

Aquesta acció representa un retorn directe a la ciutadania pel seu compromís amb el reciclatge i l’ús del contenidor marró, que permet recuperar la matèria orgànica per generar un recurs útil per als sòls. El compost ajuda a millorar la fertilitat, l’estructura i la capacitat de retenció d’aigua dels sòls, i contribueix a prevenir l’erosió i a fomentar la biodiversitat. Es tracta d’una pràctica ecològicament responsable per gestionar els residus orgànics i reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail