Buscador per paraules clau
30 juny 2017

La Federació d’ADF i el Consell Comarcal col•laboren en la prevenció d’incendis forestals

El Consell Comarcal ha reafirmat el seu compromís amb les ADF de la comarca.Ahir a la tarda es va s’ha signat el conveni entre el Consell Comarcal i la Federació d’ADF del Vallès Occidental per a finançar les actuacions de prevenció activa i passiva dels incendis forestals a la comarcal del Vallès Occidental, durant l’any 2017. Actualment al Vallès Occidental hi ha un total de 15 ADF actives que abasten els municipis de Sentmenat, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Matadepera, Palau-solità i Plegamans, Santa Perpètua de Mogoda, Gallifa, Sant Llorenç Savall, Polinyà, Ullastrell, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Montcada i Reixac, Terrassa, Rellinars, Vacarisses i Viladecavalls. A més, algunes de les ADF també abasten a municipis de comarques veïnes.

El Consell Comarcal signa anualment un conveni de col·laboradió amb la Federació d’ADF per tal de col·laborar en les actuacions de prevenció d’incendis. Les ADF del Vallès Occidental treballen en dos àmbits fonamentals: el manteniment i millora de les infraestructures de prevenció d’incendis i els serveis de prevenció i extinció d’incendis Forestals.

Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal, ha destacat que “per nosaltres és molt important la tasca de les ADF i creiem que complementen molt bé la tasca de la resta dels serveis d’emergència. Són gent que es coneix el territori, que estima el territori, i que d’una manera absolutament altruista ajuda en les situacions d’emergència. Per tant per nosaltres és important poder facilitar-los els recursos i els instruments perquè puguin realitzar aquesta tasca”.

Per la seva banda, la consellera comarcal delegada de Boscos, Elisabeth Pasamonte, ha explicat que “dins les nostres possibilitats, el Consell Comarcal sempre estem compromesos amb la tasca que fan les ADF a la comarca, de manera molts d’ells altruista, i donem suport a les seves tasques, tant de manteniment d’infraestructures a l’hivern –perquè no deixen de treballar a l’hivern- com en la prevenció i extensió d’incendis si es dona el cas”.

El president de la Federació d’ADF del Vallès Occidental, Enric Sapès, ha agraït la col·laboració de l’ens comarca i assegura que “és molt important que les 15 ADF estiguin dins la Federació comarcal ja que podem compartir i posar sobre la taula la feina i els recursos i podem ser una veu única davant les administracions”.

Respecte l’estat dels boscos, Sapés assegura que és important que “és important que els bombers i els ADF quan arribem als incendis ens trobem totes les infraestructures en condicions i que ens trobem sobretot els voluntaris fent vigilància. Perquè hem de tenir en compte que la comarca compta amb grans ciutats que fan una pressió sobre el bosc i cal molta conscienciació”.

Conveni de col·laboració

Mitjançant aquest conveni el Consell Comarcal es compromet a realitzar una aportació econòmica de 6.000 euros a la Federació d’ADF del Vallès Occidental, en concepte de col•laboració en les actuacions de prevenció activa i passiva dels incendis forestals a la comarcal del Vallès Occidental. També s’ofereix a la Diputació de Barcelona la seva col•laboració en la prevenció d’incendis forestals a la comarca del Vallès Occidental, aportant espais condicionats per treballar a la seu de la corporació. De la mateixa manera s’estableix cooperar amb la Federació d’ADF del Vallès Occidental en els programes de treball dels PPI i PVI, promoguts conjuntament per la Diputació de Barcelona, per les ADF i pels ajuntaments, a la comarca per a la prevenció dels incendis forestals.

Per la seva banda, la Federació d’ADF del Vallès Occidental es compromet a col•laborar amb la Diputació de Barcelona i amb la persona o persones que aquesta pugui disposar per treballar en la prevenció d’incendis forestals a la comarca del Vallès Occidental. També a coordinar les activitats de les ADF en els programes de treball dels PPI i PVI, promoguts conjuntament per la Diputació de Barcelona, per les ADF i pels ajuntaments, a la comarca per a la prevenció dels incendis forestals.

Es constituirà una Comissió de seguiment integrada per dues persones en representació de cadascuna de les institucions signants, que durà a terme el seguiment de les obligacions previstes al present conveni i la resolució de les eventuals incidències que puguin sorgir.

Actuacions realitzades per la Federació d’ADF de la comarca

Actualment al Vallès Occidental hi ha un total de 15 ADF actives que abasten els següents municipis de la comarca (entre parèntesi se citen els municipis d’altres comarques veïnes dins l’àmbit d’actuació de l’ADF en qüestió)

ADF

Municipis

L’Alzina

Sentmenat (Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d’Amunt, Lliçà d’Avall)

Castellar del Vallès

Castellar del Vallès

Castellbisbal

Castellbisbal

Matadepera

Matadepera

Palau

Palau-solità i Plegamans, Santa Perpètua de Mogoda

El Pinyó

Gallifa i Sant Llorenç Savall (Bigues i Riells i Sant Feliu de Codines)

Polinyà

Polinyà

El Roure

Ullastrell (Abrera)

Sabadell

Sabadell

Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès

Sant Quirze

Sant Quirze del Vallès

La Serralada

Montcada i Reixac (Badalona, Santa Coloma de Gramenet)

Terrassa

Terrassa

Vacarisses-Rellinars

Rellinars i Vacarisses

Viladecavalls

Viladecavalls

 

Les ADF del Vallès Occidental treballen fonamentalment en el manteniment i millora de les infraestructures de prevenció d’incendis i també en els serveis de prevenció i extinció d’incendis Forestals.

El manteniment i millora de les infraestructures de prevenció d’incendis forestals consisteix en la construcció i arranjament de camins d’accés al bosc per a que els mitjans d’extinció terrestres puguin arribar-hi en cas d’incendi forestal i en la reparació i instal·lació de punts d’aigua per a que tant els mitjans d’extinció terrestres com els aeris puguin abastir-se’n. Les ADF financen aquestes actuacions amb ajuts de la Diputació de Barcelona, dels Ajuntaments i de la Generalitat de Catalunya. La seva realització compta amb un suport tècnic important tant dels ajuntaments de la comarca com de la Diputació de Barcelona.

Durant l’any 2016 les ADF van arranjar al Vallès Occidental un total de 157 km de camins de prevenció d’incendis i 14 punts d’aigua, amb un cost total de 174.902 euros.

Els serveis de prevenció i extinció d’incendis forestals són aquelles actuacions en què els membres de les ADF intervenen directament per fer front als Incendis forestals o a les causes que els provoquen. Degut al seu gran coneixement del territori a les ADF també se’ls demana col·laboració en altres emergències com la recerca de persones perdudes o l’obertura de pistes en cas de ventades o nevades. El fet de ser voluntaris de la societat civil també fa que col·laborin en altres activitats més socials, com l’organització de curses, plantades d’arbres, festes majors, etc.

A la taula següent apareixen quantificats els serveis en els que participen les ADF. La descripció dels serveis és la següent:

1-      Extinció d’Incendis Forestals: participacio en l’extinció d’incendis, generalment forestals però de vegades urbans. És freqüent que per la revetlla de Sant Joan hi hagi ADF que apaguin Incendis en contenidors

2-      Vigilància del bosc: els voluntaris de les ADF surten a vigilar amb els vehicles de l’ADF per poder detectar els Incendis forestals el més aviat possible i apagar-los si hi són a temps.

3-      Prevenció en esdeveniments: hi ha esdeveniments on el risc d’incendi és molt alt, com correfocs, festes majors, aplecs, etc. Les ADF són presents en aquests esdeveniments per actuar immediàtament si hi ha un incendi.

4-      Estassades de prevenció: les ADF estassen els matolls per crear zones de baixa combustibilitat que dificultin la propagació de l’incendi

5-      Revisió de punts d’aigua: abans de la campanya d’incendis els voluntaris de les ADF revisen els hidrants i dipòsits per asegurar-se que estan en bones condicions per ser utilitzats.

6-      Recerques: els membres de les ADF coneixen molt bé el bosc i per això se sol·licita molt sovint la seva col·laboració quan algú s’hi perd.

7-      Conscienciació: les ADF fan xerrades en escoles i en altres àmbits per conscienciar la gent de la importància de la prevenció d’incendis forestals

8-      Retirada d’arbres: quan un camí es bloqueja per la caiguda d’un arbre, sovint les ADF van a endur-se’l

9-      Millora del Medi Natural: el compromís dels membres de les ADF amb la natura és molt fort, per això organitzen activitats com plantades d’arbres o mesures d’afavoriment de la fauna, ja sigui en solitari o, més sovint, en col·laboració amb altres entitats

10- Col·laboració social: en tant que part de la societat civil, les ADF col·laboren en altres esdeveniments, com l’organització de curses, la presència en actes de Festes Majors, etc. Aquestes activitats són fonamentals per donar-se a conèixer.

Servei

Quantificació

Extenció d’incendis forestals

82 participacions de les ADF comarcals

Vigilància del bosc

432 dies de vigilància repartits entre les ADF

Prevenció en esdeveniments

Presència de les ADF en 26 esdeveniments

Estassades de prevenció

Un total de 9 hectàrees

Revisió de punts d’aigua

113 punts d’aigua revisats

Recerques

Presència en 2 recerques de persones

Conscienciació

9 xerrades de conscienciació

Retirada d’arbres

21 arbres retirats

Millora del medi natural

5 actuacions de millora del medi

Col·laboració Social

16 actes amb presència de les ADF

 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail