Buscador per paraules clau
02 març 2017

L’Arxiu Comarcal digitalitza dos vídeos excepcionals del fons de l’escriptora Anna Murià

A través del Canal de YouTube de l’Arxiu Comarcal es pot consultar, d’una banda, la reconstrucció del film Alma Torturada (1917) amb la representació de l'actriu Margarita Xirgu i, de l’altra, una entrevista íntegra feta per Eli Bartra a la seva mare, Anna Murià, sobre el seu avi Magí Murià, periodista i cineasta de principis del segle XX.

L’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental ha posat a disposició de la ciutadania dos vídeos excepcionals del fons de l’escriptora i periodista a l’exili Anna Murià. Els enregistraments,  guardats en cintes de VHS, es troben ara digitalitzats i es poden consultar al Canal de YouTube de l’arxiu vallesà.

Aquests dos documents són singulars i ens permeten conèixer, no només detalls de la periodista i escriptora catalana, sinó també de la seva família: del seu pare, el cineasta Magí Murià.

D’una banda es pot consultar l’entrevista íntegra feta per Eli Bartra a la seva mare, Anna Murià, sobre el seu avi, Magí Murià (1881-1958). I d’altra banda, es pot tenir accés al documental: Magí Murià. El pioner diletant. Aquest darrer document és una peça bàsica per la història del cinema català del segle XX. El documental ens permet gaudir de la reconstrucció del film Alma Torturada (1917) amb la representació de l’actriu Margarita Xirgu (1888-1969) i l’actor Ricardo S. Puga (1898-1939). Tanmateix, ens permet conèixer el naixement de la producció cinematogràfica barcelonina a través del catedràtic d’Història del Cinema de la Universitat de Barcelona, Miquel Porter i Moix (1930-2004).

La periodista, traductora i escriptora Anna Murià ha estat considerada una de les plomes femenines catalanes més importants del segle XX pel seu paper actiu de dona en la política i dins el panorama de les lletres catalanes. Anna Murià va estar 40 anys a l’exili amb el seu marit, el poeta Agustí Bartra, i altres escriptors catalans com Mercè Rodoreda, Pere Calders i Pere Quart.

Les tasques de digitalització que està duent a terme l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental poden centrar-se en qualsevol tipus de document: expedients, pergamins, fotografies, padrons, plànols de gran format, etc. Però també pot aplicar-se la digitalització en documents més recents, com ara les cintes de VHS. El patrimoni audiovisual analògic és de fet un dels grans oblidats, en part per tractar-se de testimonis d’un passat immediat, en part pel cost de la seva digitalització. Actualment, el centre custodia aproximadament 254 hores de d’enregistraments audiovisuals en suport analògic de temàtica i naturalesa diversa.

Si voleu saber més d’Anna Murià i d’Agustí Bartra, també es troba disponible el catàleg dels dos fons personals:

Fons personal d’Anna Murià Romaní

Fons personal d’Agustí Bartra

 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail