Buscador per paraules clau
11 maig 2021

Joves de Castellar del Vallès, Cerdanyola, Terrassa i Sabadell, premiats en la vuitena edició del concurs “Piula per una relacions igualitàries i lliures de violències masclistes”

Aquesta tarda s’ha fet el lliurament de premis de la vuitena edició del concurs “Piula per unes relacions igualitàries i lliures de violències masclistes”, organitzat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental entre el jovent de la comarca. Els equips premiats en aquesta edició són del INS Joan Oliver de Sabadell, l’Escola FEDAC de Castellar del Vallès, l’Esplai Boterut de Terrassa, l’Institut Vallès de Sabadell, l’Institut Sabadell de Sabadell i la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC Fundació MAIN) de Cerdanyola del Vallès. El concurs, s’emmarca en la campanya Piula, que també inclou Tallers per a centres educatius i espais joves.

El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, ha assegurat durant l’acte de lliurament que “des dels vostres centres i entitats heu posar molt d’èmfasis en treballar els valors del respecte, en donar visibilitat a situacions que es produeixen en la nostra societat, en sensibilitzar el jovent. I vosaltres, els i  les joves, heu fet un important pas endavant: el d’agafar veu en aquesta qüestió i voler ser partícips de la solució”.  Per la seva banda, la consellera de Drets Socials, Miriam Casaramona, ha explicat que “des del Consell seguim treballant amb els instituts de la comarca per transmetre i sensibilitzar en contra de les violències contra les dones. Aquest curs ja s’ha arribat a prop de 2.000 alumnes de secundària amb tallers específics, des de 1r d’ESO a 2n de Batxillerat i volem poder ampliar el nombre d’instituts participants per tal de poder arribar al màxim de joves possibles ja que creiem que cal incidir en la sensibilització en aquesta franja d’edat”.

La proposta del concurs Piula es va iniciar arrel de la detecció de relacions poc igualitàries entre el jovent, i fins i tot de relacions que es podien considerar abusives i que tanmateix es vivien de forma normalitzada. Per aquest motiu, es van començar a impulsar un seguit d’accions amb l’objectiu de sensibilitzar a la població en general, però especialment al jovent, en favor de les relacions lliures de violències masclistes, promovent el diàleg respectuós i participatiu i fent visible la importància de la igualtat entre homes i dones. 

La vuitena edició del concurs es va convocar el 25 de novembre, coincidint amb la celebració del Dia Internacional per a l’Eliminació de les violències vers les dones per sensibilitzar contra la violència masclista al jovent i la ciutadania de la comarca, promoure el diàleg participatiu i fer visible la importància de les relacions igualitàries. Aquesta edició ha suposat un canvi important respecte les edicions anteriors, modificant el concepte participació existent fins aleshores a través de les piulades i introduint propostes de treball diversificades que facin referència a la temàtica del concurs: vídeo, música i arts visuals i plàstiques.

S’han rebut per a participar al concurs 15 propostes repartides en les tres diferents modalitats presentades. En vídeo i arts escèniques s’han presentat cinc treballs, en música quatre i en arts visuals i plàstiques sis propostes. Aquestes propostes presentades al 8è PIULA aglutinen a un total de 59 participants, 35 noies i 24 nois.

S’han atorgat dos premis per categoria, excepte per a la categoria de música, que se n’han concedit tres, atès l’empat en la puntuació. La dotació econòmica de cada premi és  de 500 euros. Cadascuna de les persones guardonades (equip de treball) han rebut  una distinció acreditativa i un obsequi.

 

Total puntuació

Centre

VIDEO

 

 

Stop Masclisme

120

Escola FEDAC de Castellar del Vallès

Les joguines no tenen gènere

121

INS Joan Oliver de Sabadell

MÚSICA

 

 

Dona que ens escoltes

143

Esplai Boterut de Terrassa

Contra ellos

132

Institut Vallès de Sabadell

¿Y si me pasara a mi?

132

Unitat d’Escolarització Compartida (UEC Fundació MAIN) de Cerdanyola del Vallès

ARTS VISUALS I PLÀSTIQUES

 

 

Som iguals

114

Escola FEDAC de Castellar del Vallès

Dona en taula

118

Institut Sabadell de Sabadell

En la modalitat honorífica de vot popular concedint una menció especial a l’obra més votada a través de la web del CCVOC es premia  a l’Esplai Boterut amb un total de 253 vots per la proposta de música: Dona que ens escoltes.           

Tallers educatius

En paral·lel al concurs Piula s’ofereixen tallers formatius de caire gratuït, detallats a la Guia d’activitats educatives que promou el Consell Comarcal, per tal de sensibilitzar envers la coeducació i oferir espais de diàleg i d’informació que promoguin i despertin l’interès per al col·lectiu juvenil en la participació al concurs.  Els tallers s’ofereixen des de 1r d’ESO fins a 2n de batxillerat a tots els centres educatius ubicats als municipis de l’Àrea Bàsica de serveis socials (municipis de menys de 20.000 habitants) i als centres de lleure  juvenil.

Els tallers tracten sobre: diversitat sexual i de gènere, desmitificar l’amor romàntic, la sexualitat, la prevenció de les violències masclistes, la comunicació afectiva, la prevenció de les violències sexuals i el sexpreading a l’adolescència i la prevenció del ciberassetjament amb perspectiva de gènere. També es porta a  terme un taller per al professorat i la comunitat eductiva sobre la Perspectiva de gènere.

Aquest curs s’han realitzat un total de 76 tallers realitzats en format presencial a l’aula i que suma un total de 1967 d’alumnat que ha rebut formació. Els centres que han sol·licitat els tallers són de sis municipis de l’Àrea Bàsica: Badia del Vallès, Matadepera, Sant Quirze del Vallès, Sentmenat, Polinyà i Viladecavalls.  El taller que més destaca i que ha rebut demanda ha estat el de Prevenció del ciberassetjament amb perspectiva de gènere.

 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail