Buscador per paraules clau
05 maig 2025

Experts, administracions i empreses debaten sobre l’aplicació de la Intel·ligència Artificial en la prevenció i gestió de residus en el tancament del projecte europeu AI4WASTE celebrat al Consell Comarcal

El Consell Comarcal del Vallès Occidental participa al projcte transnacional europeu AI4WASTE, sobre l'aplicació de la Intel·ligència Artificial en la Prevenció i Gestió de Residus, i en aquest marc ha organitzat una jornada que ha reunit una cinquantena de persones de diferents institucions i entitats vinculades amb aquest sector. Aquest projecte, de 15 mesos de durada, ha estat desenvolupat pel Consell Comarcal juntament amb organitzacions de Portugal i Turquia, i finançat pel Programa Erasmus+ KA210-ADU. El projecte respon a dos grans reptes del nostre temps: la necessitat de transformació digital i la demanda urgent d’una gestió sostenible dels residus.  En el cas del Vallès Occidental, s’ha posat de relleu el paper del projecte RECOOPEREM en la seva lluita contra el malbaratament alimentari exemple de bona pràctica regional en la prevenció del residu orgànic.

És en aquest context que es va celebrar la jornada on es van exposar els resultats del projecte, com les activitats que es van realitzar al llarg dels 15 mesos, o la caixa d’eines amb 20 casos d’estudi d’experiències pràctiques que utilitzen aquesta tecnologia en la prevenció i gestió de residus. També es va comptar amb l’expertesa de dues professionals de l’àmbit de la IA aplicada a la prevenció i gestió de residus:

Elísabet Gonzàlez, manager d’innovació de PREZERO, va realitzar la seva ponència sobre els reptes de la transformació digital i l’aplicació de la IA a la indústria de la gestió i tractament de residus. 

Coen Antens, responsable tècnic de projectes de residus i cap de la unitat d’innovació del Computer Vision Center (CVC), per la seva banda, ens va mostrar el funcionament de projectes aplicats a la gestió del reciclatge utilitzant la tecnologia de la IA.

Durant les presentacions es va reconèixer el paper important que té el projecte RECOOPEREM en la seva lluita contra el malbaratament alimentari, exemple de bona pràctica en la prevenció del residu orgànic i que podria beneficiar-se de la introducció de la IA per millorar la seva eficiència. D’entre els casos pràctics identificats, es poden trobar exemples on s’utilitza la IA per a la prevenció del malbaratament alimentari i que mostra el potencial que té la tecnologia de la IA per utilitzar-se no només en plantes de tractament de residus sinó també en espais més quotidians com les cuines, els centres de producció d’aliments o fins i tot a les pròpies llars. Aquests casos es podran consultar en la caixa d’eines del projecte AI4WASTE quan es publiqui amb la finalització del projecte.

Finalment, la jornada va tenir una dinàmica participativa on es va treballar per grups per enfrontar uns reptes determinats sobre la IA i els residus, a partir del qual s’havien d’identificar els hàndicaps i les limitacions per assolir les possibles solucions que ajudarien a superar cada repte. Aquesta activitat va permetre establir contactes, estretir llaços i generar sinergies entre les persones participants, les quals provenien de diferents àmbits i organitzacions amb un interès comú: conèixer casos pràctics i quins beneficis pot aportar l’ús de la IA en la prevenció i gestió de residus.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail