Buscador per paraules clau
12 juliol 2022

Empreses de la comarca s’adhereixen al projecte Recooperem per aprofitar el sobrant alimentari dels seus menjadors col·lectius

Dues empreses de la comarca s'han sumat ja al projecte Recooperem. Es tracta de l'empresa Noucor de Palau-solità i Plegamans i la cooperativa TEB de Castellar del Vallès. Aquestes empreses disposen de menjador col·lectiu per al seu personal i volen poder aprofitar els àpats que no s'han arribat a servir per evitar el malbaratament alimentari.

Així mateix, s’està treballant amb altres empreses de la comarca i amb els hospitals per poder establir vies de col·laboració. La incorporació d’empreses forma part de l’expansió del projecte Recooperem que es porta a terme des de principis d’any. Aquesta nova etapa també s’ha iniciat amb una prova pilot a Palau-solità i Plegamans i Castellar del Vallès, implicant empreses, incorporant noves entitats socials al projecte, fent un pas endavant en la digitalització dels processos i incorporant el transport sostenible amb bicicletes elèctriques de càrrega, que puguin servir per fer els lliuraments.

Tot plegat permetrà arribar a altres col·lectius com gent gran que viu sola, a persones que puguin estar convalescents o col·lectius que es puguin valorar des dels Serveis Socials dels ajuntaments.

L’empresa Noucor, a Palau-solità i Plegamans

L’empresa Noucor s’ha incorporat aquest mes de juny al projecte, en les seves seus de Palau-solità i Plegamans. Noucor és una companyia farmacèutica B2B nascuda el desembre de 2021 de la separació del Grup Uriach, i que està present en més de 100 mercats mundialment. Noucor té un enfocament 100% industrial i compta amb tres plantes de fabricació: una planta de química fina (Urquima), situada a Sant Fost de Campsentelles i dedicada a la producció de principis actius, una planta farmacèutica i una altra de complements alimentaris, ambdues ubicades a Palau-Solità i Plegamans. Noucor dona feina a 450 persones.

L’empresa encarregada del menjador a Noucor és qui recull els menús sobrants que no hagin sortit de la cuina i els transporta fins a l’entitat social Caritas Palau que els guarda en un congelador per evitar trencar la cadena de fred. Després es reparteixen a domicilis del poble. L’objectiu d’aquest innovador circuit és arribar a un públic beneficiari ampli, impulsar l’ús de la bicicleta i transports alternatius al vehicle tradicional i sensibilitzar i donar a conèixer a la ciutadania els impactes del malbaratament alimentari i les possibles solucions.

A Palau-solità i Plegamans, el projecte es coordina des de la regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament, de la mà del Consell Comarca, i hi participen set centres escolars de producció, quatre empreses de menjador i una entitat social: Caritas Palau.

La Cooperativa TEB, a Castellar del Vallès

Per altra banda, a Castellar de Vallès, l’empresa que participa en el Recooprem és la cooperativa TEB Castellar, un centre ocupacional amb seu al municipi vallesà. En el centre ocupacional del TEB es treballa per desenvolupar i mantenir les capacitats de les persones usuàries, tot fomentant la seva autonomia personal i social. El Grup Cooperatiu TEB compta actualment amb 150 places de serveis ocupacionals, en diferents centres a Catalunya, entre ells el de Castellar del Vallès.

En aquest cas, les entitats que participen en la distribució dels aliments són Càritas Castellar i Creu Roja Castellar, que són les encarregades de distribuir els àpats amb la coordinació de l’Ajuntament del municipi.

A Castellar del Vallès participen en el Recooperem totes les escoles del municipi, un total de vuit, junt amb quatre empreses de menjador i les entitats socials Càritas i Creu Roja. Des de la regidoria d’Educació es treballa junt amb el Consell Comarcal en la coordinació del projecte. Les empreses privades de Castellar del Vallès que tinguin servei de menjador per a tot el personal poden sumar-se a partir d’ara al projecte “Recooperem”.

El projecte Recooperem ja és a 13 municipis i 59 escoles

El projecte Recooperem, impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, consisteix en la recollida de l’excedent d’àpats preparats i productes de primera necessitat de les empreses de restauració i alimentació del territori i la seva posterior distribució, entre la ciutadania, en especial atenció a aquelles persones o famílies de la comarca que necessiten un suport en l’alimentació.

La finalitat del projecte és prevenir el malbaratament alimentari i la generació de pèrdues, tot fomentant l’aprofitament dels aliments al llarg del cicle. D’aquesta manera, es garanteix la recuperació d’aliments cuinats i es posa de manifest que els aliments tenen un valor ambiental, cultural, social i econòmic i que són, per tant, béns bàsics.

El juliol de 2022 participen en el Recooperem 13 municipis, 59 escoles, 17 empreses de restauració i 15 entitats socials d’àmbit local. Des de 2015 a 2021 es van servir més de 40.000 àpats, arribant a gairebé 3.500 famílies i evitant generar més de 15.000 quilos de residus.

Els municipis que formen part del Recooprem són: Badia, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Matadepera, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Llorenç de Savall, Palau-solità i Plegamans, Rellinars, Rubí, Terrassa, Vacarisses, Viladecavalls.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail