Buscador per paraules clau
02 febrer 2016

Els alcaldes del Vallès Occidental fan front comú per garantir el dret a l’habitatge, l’accés als subministraments energètics i una sanitat pública de qualitat

Els alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental han acordat avui fer front comú i actuar com a lobby de pressió per a “les qüestions que preocupen a les persones del carrer: la sanitat, l’habitatge i els subministraments energètics”, ha assegurat el president del Consell, Ignasi Giménez. Aquestes qüestions s’han abordat avui en un Consell d’alcaldes i alcaldesses de marcat caràcter social, que ha volgut mostrar “que els ajuntaments compartim una agenda social i que treballarem conjuntament per fer complir les lleis com la ILP per fer front a la pobresa energètica i habitacional”.

El Consell d’alcaldes i alcaldesses ha aprovat, d’una banda, una acord que vol ser el punt de partida per garantir l’aplicació de la ILP 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i de l’energia. Actualment a la comarca hi ha 223.878 persones en risc d’exclusió social i més de 5.000 habitatges buits. Segons explica el president del Consell, “avui hem posat les bases per poder fer front comú a la comarca per garantir que es compleixi una llei que és vigent i que hem de ser capaços de desenvolupar”. “Una de les qüestions que hem d’articular és qui pagarà el deute dels ciutadans que s’acullen al fet que no se’ls talli el subministrament elèctric. Volem que les empreses es comprometin a fer un fons, que es preveu a la Llei, per pagar aquest deute. Ara ho estem fent els ajuntaments sols”.

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha destacat la importància d’aquest tema remarcant que des de “Sabadell ja fa temps que s’hi treballa impulsant mesures per fomentar el desplegament de la normativa i evitar talls de subministrament” i, en aquest sentit, ha afirmat que “fer ara un front comú a la comarca, des de la coordinació i el treball conjunts, ens uneix més i ens dóna més força en la lluita per exigir el compliment de la llei.”

Per la seva banda, la regidora de l’Ajuntament de Terrassa, Lluïsa Melgares, ha assegurat que a la comarca “no volem ni un tall de subministrament, ni un desnonament, ni deutes per les famílies. La llei està en vigor i no dubtarem per fer-la complir”.

L’acord preveu la Creació mixta Habitatge-Serveis Socials que articuli el treball de regularització d’ocupacions i el seguiment de les famílies més vulnerables en relació a l’habitatge. També es treballarà a l’entorn d’una taula sobre la Pobresa Energètica ,integrada per representants comarcals, municipals i de les principals subministradores d’energia i aigua, pel desenvolupament de programes  de lluita i mitigació de la pobresa energètica. Des d’aquest espai s’incidirà en la implicació de les empreses per la constitució del fons solidari per a cobrir els deutes d’energia de les famílies en risc d’exclusió.

S’aprova la creació d’una Taula comarcal de Salut per defensar la millora de l’atenció sanitària a la comarca

Els municipis del Vallès Occidental estan treballant conjuntament per revertir la situació de col·lapse en l’atenció sanitària que els darrers anys s’està vivint al territori.  Tot i no tenir competències en aquest àmbit, des dels municipis es considera que els ajuntaments no es poden quedar al marge d’aquesta problemàtica atès que afecta directament la ciutadania.

El president del Consell, Ignasi Giménez, ha explicat que “a la comarca hi ha un neguit per la situació dels serveis sanitaris, per les llistes d’espera i per exemple per la situació de les urgències als hospitals o l’atenció als CAPS. Per això, els alcaldes i alcaldesses de la comarca han aprovat avui crear, en el marc del Consell Comarcal del Vallès Occidental, una Taula comarcal de Salut formada pels ajuntaments per tal de defensar la millora de l’atenció sanitària a la comarca”.  

La Taula vol ser una veu comuna que permeti actuar davant la Generalitat de Catalunya per pal·liar els dèficits que actualment pateix el sistema sanitari fruit de la disminució del pressupost acumulada els darrers anys i que afecta les llistes d’espera, les urgències, les derivacions, el tancament de llits o l’atenció en salut mental, entre d’altres qüestions.

Els propers dies es sol·licitarà al conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Antoni Comín, una reunió amb el Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de la comarca per abordar les diferents qüestions que afecten a l’atenció sanitària al nostre territori i les inquietuds dels diferents municipis.

Així mateix, els alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental coincideixen que la situació de col·lapse sanitari està directament relacionada amb les mancances de l’atenció primària a la comarca. Els alcaldes i alcaldesses dels municipis afectats demanen la construcció  dels equipaments sanitaris necessaris a la comarca, acompanyats d’un increment de recursos i de la plantilla de professionals oportuna.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail