Buscador per paraules clau
11 març 2022

El Vallès Occidental es coordina davant l’arribada de persones refugiades d’Ucraïna i demana a la població ordenar les mostres de solidaritat

Aquest migdia s’ha reunit el Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental per tal de poder coordinar l’actuació dels municipis davant l’arribada de persones refugiades procedents d’Ucraïna. La sessió ha comptat amb la participació de diferents representants del govern català que han pogut resoldre els dubtes de les alcaldies i donar els missatges corresponents tant als ajuntaments com a la ciutadania.

Per part del govern català han assistit a la trobada: Toni Moral, delegat del govern a Barcelona; Gerard Figueras, Secretari d’Acció Exterior del Govern; Mireia Mata,  Secretària d’Igualtats; Ester Manzano, Directora general de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori; Anna Aran, Gerent Regió Sanitària BCN Met Nord  i Ester Cabanes, director d’Infància, Adolescència i Joventut.

En aquest sentit, des de les alcaldies s’ha agraït les grans mostres de solidaritat de tota la població i s’ha assegurat que el material que es reculli es traslladarà des dels ajuntaments a la nau que el Port de Barcelona ha habilitat per centralitzar-lo i coordinar-ne l’enviament, tal com, ha establert la Generalitat de Catalunya. També s’explica que, ara, la millor manera per ajudar és fer-ho a través de les entitats i dels mecanismes ja establers per a situacions de refugi.

El president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, ha assegurat que “les persones refugiades d’Ucraïna ja estan arribant. Ja en tenim als nostres municipis i ens estan demanant suport als ajuntaments i a les entitats socials. Estem veient, també, que apareixen moltes iniciatives individuals o d’entitats, la majoria de nivell local, que hem de ser capaços d’ordenar per tal que la seva intervenció sigui eficaç. Ens hem de coordinar per donar resposta a aquestes iniciatives que ens poden arribar a desbordar”.

També ha explicat que “som la segona comarca de Catalunya amb més població ucraïnès: a la comarca hi viuen 1.550 persones, sobretot d’entre 20 i 55 anys,  el 6’6% de la població ucraïnesa de Catalunya. A més, al Vallès Occidental hi ha entitats amb llaços estrets amb Ucraïna i que al llarg dels anys han promogut l’acollida d’infants ucraïnesos a diferents municipis de la comarca i això pot fer d’efecte crida per a moltes persones. Hem d’estar preparats i ser capaços de poder-les atendre amb les màximes garanties”.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, s’ha sumat “a les mostres d’agraïment. Un cop més s’ha demostrat com n’és de solidària la nostra ciutadania”. Així mateix ha destacat que “ara és moment de poder coordinar tota aquesta solidaritat i canalitzar-ho adequadament”. En aquest marc “i des de l’absoluta voluntat de cooperació”, ha remarcat “la importància dels mecanismes legals i segurs per a poder traslladar les persones refugiades. Així, quan arriben ja saben on van i també què faran i és la manera de garantir-los la millor acollida possible”.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha reiterat que “celebrem aquest esperit humanitari de la ciutadania” i ha subratllat que  “per a què la cooperació sigui efectiva i arribi a qui ho necessita, ha de ser organitzada pels canals dels què estem dotats fa anys. L’exemple el tenim a diferents municipis amb ONG implantades als territoris amb grans estructures que arriben realment a la població i amb les quals l’Ajuntament hi tenim conveni”.“En aquests moment hi ha roba, hi ha aliments que estan arribant i ho  hem de fer de manera ordenada. Les polítiques de cooperació dels municipis estan veient el seu resultat”. També s’ha mostrat preocupat per poder preparar bé l’arribada de persones d’Ucraïna.

Finalment, el president comarcal ha explicat que es reforçarà el Servei de Traducció del Consell Comarcal (SETI) per poder donar suport idiomàtic a les persones que arribin.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail