Buscador per paraules clau
19 maig 2022

El Consell Comarcal del Vallès Occidental alerta que el nou Contracte Programa de Serveis Socials posa en risc la qualitat del servei dels Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència

En aquests moments s’està a l’espera de la signatura del nou Contracte Programa de Serveis Socials, l’instrument que regula els recursos i finançament necessaris per tal que els municipis i consells comarcals puguin desenvolupar les competències que li són delegades des de la Generalitat en aquesta matèria. Segons les informacions que disposa el Consell Comarcal del Vallès Occidental per part del Departament de Serveis Socials, les condicions que marca el nou Contracte Programa no són suficients i porten de nou a una manca de personal i finançament en matèria d’Infància.

El president del Consell Comarcal ha mostrat al Ple de la institució la preocupació vers el finançament que arriba de la Generalitat en el marc del Contracte Programa. També ha donat a conèixer que, després de diferents reunions tècniques on s’ha alertat de la situació, ha adreçat un escrit a la consellera de Drets Socials Violant Cervera transmetent-li de la necessitat d’un finançament adequat pels serveis d’atenció a la infància i l’adolescència.

En l’escrit es sol·licita que es puguin complir les peticions fetes en el marc del Contracte Programa de Serveis Socials per poder garantir un servei adequat i de qualitat. També s’alerta que l’actual Equip d’Atenció a la Infància està actualment absolutament sobrecarregat de casos especialment complexes després d’una pandèmia amb efectes devastadors a nivell social. També han incrementat els casos d’intervenció prioritària. I a més, en els darrers temps, des del Departament s’han fet noves encomanes a l’equip, com són la supervisió de les visites biològiques dels infants en estudi, que es fan a Barcelona.

Aquesta setmana, també s’ha traslladat tota la informació i la preocupació als municipis de la comarca en la reunió del Plenari de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials, formada pels 12 municipis de menys de 20.000 habitants de la comarca.

L’EAIA del Vallès Occidental atén 21 municipis (tots els del Vallès Occidental, excepte les dues cocapitals que compten amb equips propis), amb una població de mig milió d’habitants i amb la dispersió territorial que això suposa. A més, també dona suport a múltiples equips de Serveis Socials dels citats municipis fent intervenció i assessorament preventius en casos que encara no han estat derivats a l’EAIA.  L’equip atén una mitjana de prop de 1.000 infants i adolescents cada any, unes intervencions que creixen any rere any.

Un territori referent en l’atenció a la Infància

El Consell Comarcal del Vallès Occidental, ofereix serveis d’atenció a infants i adolescents i a les seves  famílies de la comarca, que per algun motiu o altre es troben en situacions de risc de desemparament o en situació de desemparament.

El Vallès Occidental s’ha posicionat des de fa anys com un territori capdavanter en aquest àmbit.  Va ser el primer  territori en comptar amb les Taules Territorials d’infància el 2006, també en crear els Espais de Reflexió Ètica en infància (ERSS) i la seva col·laboració en projectes pilots en intervenció en infància amb el Grup de Recerca en Intervencions Socioeducatives en la Infància i la Joventut (GRISIJ) de la Universitat de Barcelona. L’EAIA del Consell Comarcal és membre actiu en totes les Taules d’Infància existents en els territoris de la nostra competència i forma part dels Grups de treball especialitzats en infància i família de la comarca, aportant l’expertesa del servei especialitzat.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail