A la sessió al Consell Comarcal hi ha participat el secretari Francesc Roca, acompanyat del cap de l’Àrea de coordinació dels serveis territorials i entitats adscrites, Ignasi Giménez, i la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Educació i Formació Professional al Vallès Occidental, Montserrat Capdevila. Per part del Consell Comarcal, ha assistit a la trobada el president Xavier Garcés i el conseller comarcal d’Educació Manuel Robles. Així mateix hi han assistit representats de la majoria dels ajuntaments de la comarca, alcaldies, regidories i serveis tècnics, que han pogut plantejar al Secretari General les seves inquietuds i propostes.
El president del Consell Comarcal, Xavier Garcés ha assegurat que “després de molts anys de feina i del reclam comarcal per establir línies de treball coordinades i conjuntes amb el Departament entorna a l’FP,veiem com s’incrementa l’oferta d’FP i com s’albiren nous horitzons”. També ha afegit que “l’oferta de places d’ensenyament professionalitzadors és un punt de gran interès per a les administracions públiques, centres educatius, agents socials i econòmics i el teixit empresarial del Vallès Occidental”.
En aquest sentit, al desembre del 2021, el Consell d’alcaldies del Vallès Occidental va aprovar un acord per defensar la rellevància i prestigi de la formació professional pel treball, basat en el treball i les reflexions de la Mesa Comarcal de la Formació pel Treball. Aquesta Mesa va ser constituïda al 2017 amb el lideratge dels 3 consells locals de la formació professional existents a la comarca, i la participació dels conjunt d’ajuntaments i agents econòmics i socials, que treballen amb la voluntat de proposar millores i canvis en relació al sistema de la FP com un espai de col·laboració público privada.
A l’acord es posaven en evidència 4 aspectes que avui dia segueixen vigents: la voluntat de treball conjunt per portar a terme una planificació adequada de l’oferta de la FP; treballar conjuntament per articular un Pla d’inversions en equipaments i infraestructures; consolidar els esforços per l’orientació professionals del joves, potenciant el treball per les vocacions industrials i la necessitat de desplegar els centres integrats de FP. El president comarcal ha assegurat que “des del Consell Comarcal ens posem a disposició del Departament per poder col·laborar en aquests reptes”.
Visita a l’insitut Santa Eulàlia de Terrassa, en procés de transformació cap a Centre Integrat d’FP (CIFP)
Els representants del Departament, el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Terrassa han visitat l’Institut Santa Eulàlia de Terrassa, un centre immers en el procés de transformació cap a Centre Integrat d’FP (CIFP). Per part de l’Ajuntament hi ha participat la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Terrassa i regidora d’Educació, Patricia Reche i la regidora de Consum i FP de l’Ajuntament de Terrassa, Montserrat Caupena.
A partir de l’inici del curs 2025-2026, l’institut començarà la supressió progressiva dels ensenyaments d’ESO i batxillerat, que seran traslladats a l’Institut Can Jofresa, situat a pocs metres. L’objectiu de la mesura, en el marc del Pla d’Actuacions dels Centres de Formació Professional Integrada 2024-2027, i consensuada amb l’Ajuntament, és consolidar l’Institut Santa Eulàlia com el primer CIFP de la ciutat de Terrassa. L’estratègia del Departament se centra en crear CIFP potents i adaptats al nou model d’FP dual de qualitat i orientat al mercat laboral.
El calendari de transformació comporta, doncs, que el proper setembre es traslladi 1r d’ESO, el curs 2026-2027 es traslladin 2n d’ESO i 1r de batxillerat, i el curs 2027-2028 ho facin 3r i 4t d’ESO i 2n de batxillerat. El procés es realitza amb garanties de continuïtat per a l’alumnat i el professorat.