Buscador per paraules clau
24 novembre 2023

El nombre de denúncies per violència de gènere al Vallès Occidental ha augmentat amb força als darrers anys, així com la proporció de condemnes

En commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones, l'Observatori comarcal un balanç de les dades i dels indicadors més rellevants sobre violència masclista a la nostra comarca. Aquesta informació es difon de manera periòdica en els informes trimestrals i anuals Dades de Violència contra les Dones que l’Observatori del Consell Comarcal elabora des de l’any 2019.

La percepció i el reconeixement de les violències masclistes s’ha transformat en les darreres dècades, passant de ser un fenomen de l’àmbit privat i individual a ocupar un lloc destacat com a un problema social i de salut pública de caire col·lectiu. Aquests canvis es veuen reflectits en les dades, amb un increment de les denúncies o de les demandes d’atenció. No obstant això, és una violència amplia i amagada i les estadístiques oficials només poden analitzar la problemàtica que es mostra a la punta de l’iceberg. Tanmateix, la informació que tenim disponible per a la comarca visibilitza l’impacte i l’abast d’aquest tipus de violència en el territori i permet una aproximació més detallada de la realitat, punt clau per tal de garantir-ne el coneixement i impulsar més accions per a l’erradicació de totes les formes de violències masclistes.

Les dades que ofereix del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) s’emmarquen dins de la “Llei de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere” i, en correspondència, fan referència a la violència que s’exerceix cap a la dona en l’àmbit de la parella o exparella. Aquesta definició té conseqüències directes en els recomptes de dones assassinades, fet que invisibilitza estadísticament altres tipus de femicidis, com ara el de dones sense relació amb l’agressor o el de les que es troben en el mateix escenari de l’intent d’assassinat. Les limitacions derivades de la utilització de diferents criteris en la recol·lecció de les dades i l’assumpció de definicions diverses de violència masclista, genera complicacions a l’hora de comparar resultats, com per exemple amb les dades de la “Llei del dret a les dones a erradicar la violència masclista” de la Generalitat de Catalunya que classifica aquesta violència des d’una òptica més amplia. 

Des del 2007, primer any amb dades disponibles, 33 dones han mort a mans de la seva parella o exparella al Vallès Occidental. En el conjunt de Catalunya aquesta xifra augmenta fins a les 353 dones assassinades, més de tres quartes parts de les quals es concentren en la província de Barcelona (271). Pel que fa a tot l’Estat, hi ha reconeguts 1.458 femicidis a mans de la parella anterior o l’actual en el moment dels fets. 

Durant el 2022 van assassinar tres dones al Vallès Occidental per motius de violència de gènere, una al partit judicial de Sabadell i dues al de Terrassa. Aquesta manifestació extrema de la violència masclista s’ha mantingut constant a la comarca, atès que en els 16 anys de dades disponibles, només a tres no va haver-hi cap morta a la comarca i es registra una mitjana de dues morts per any, sent el 2017 el més nefast, amb cinc femicidis. 

Podeu consultar la nota informativa de l’Observatori en aquest enllaç.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail