Buscador per paraules clau
04 maig 2022

El Consell Comarcal reprèn el projecte de cooperació tècnica directa a Senegal “Avant de manger je me lave les mains” que arribarà a més de 400 infants de la comunitat rural de Missirah

Un equip tècnic del Consell Comarcal desenvoluparà el programa “Avant de manger je me lave les mains” al Senegal des del 21 de maig fins el 4 de juny. Un grup de cinc treballadores i treballadors de la institució es desplaçaran a la zona rural de Missirah per tal de portar a terme diferents actuacions d’intervenció directe en el marc del projecte.

Es reprèn d’aquesta manera el projecte de cooperació que es va haver d’aturar per la pandèmia de la COVID-19. El Consell Comarcal ha fet pública la represa del projecte coincidint amb el Dia Mundial de la higiene  de mans, el fil conductor de la iniciativa de cooperació que es desenvolupa.El projecte de cooperació tècnica i directa “Avant de manger je me lave les mains”, a la comunitat rural de Missirah, al Senegal, es va portar a terme durant els anys 2017 i 2018. Posteriorment es va haver d’aturar pels efectes de la pandèmia i la impossibilitat de viatjar a la zona per les restriccions vigents els darrers anys.

La intervenció tècnica sobre el terreny permet anar més enllà de les accions de finançament i transferència de recursos materials, per arribar a la transferència de coneixement i la participació directa de la institució en tot el cicle del projecte. La cooperació tècnica, més que qualsevol altra manera de col·laboració entre municipis amb diferents graus de desenvolupament humà i material, és la modalitat que permet un cert intercanvi més obert, recíproc i amb voluntat de que hi sigui al mateix nivell entre aquests.

 “Avant de manger je me lave les mains”

En molts països del continent africà, una de les costums més antigues és la de menjar amb les mans. És evident que és un hàbit de caràcter cultural, que tot i que s’està perdent en les grans ciutats, encara persisteix en els àmbits més rurals.  Els senegalesos i les senegaleses asseguren que menjar amb les mans fa que t’arribi millor la informació del que menges i que menjar junts del mateix plat et fa estimar més a la gent amb la que comparteixes el menjar.

Tot i així, aquest fet cultural no està mancat de problemes. Els informes de UNICEF calculen que la diarrea produïda per malalties contagioses mata més de 3 milions de nens i nenes cada any només al continent africà i asseguren que promocionar en aquests països l’hàbit de rentar-se les mans amb sabó prevé malalties d’una manera més senzilla i menys costosa que qualsevol vacuna.

El mateix símptoma s’ha pogut constatar a Missirah (Senegal) on les principals atencions i/o consultes que es fan als nens i a les nenes al “Poste de Santé” de la localitat estan relacionades  precisament amb les diarrees i les infeccions de caràcter pulmonar. Val a dir que aquesta qüestió no es perquè el sabó sigui un subministrament escàs en els països en desenvolupament, doncs la gran majoria de llars pobres tenen sabó a casa. El problema és que el sabó es fa servir per rentar roba o banyar-se, però rarament per rentar-se les mans.

El projecte “Avant de manger, je me lavé les mains”, no pretén interferir en l’hàbit cultural d’aquesta comunitat, sinó generar i consolidar la consciencia en la comunitat però sobretot en les nenes i els nens de Missirah, que rentar-se les mans en qualsevol moment però, especialment sempre abans de menjar, pot evitar moltes  malalties infeccioses de caràcter digestives i respiratòries  i per tant molts problemes de salut. També vol aconseguir la implicació de professionals de l’educació i el voluntariat de Missirah, mitjançant la seva participació activa en el programa d’activitats i l’intercanvi de consideracions i opinions sobre el mètode de treball.

Per part dels professionals de les institucions que subscriuen el projecte, s’elabora una agenda d’activitats que té com a objectiu principal els tallers i els jocs a les aules i s’incideix en el missatge recordant als nens i les nenes de Missirah que la base de les malalties infeccioses es generen principalment quan no es renten les mans abans la ingesta d’aliments.

Les experiències adquirides tant del 2017 com del 2018 han estat molt positives, arribant en cada ocasió a més de 400 infants. El missatge ha influït directament sobre l’actitud i els hàbits de salut dels nens i les nenes en cada ocasió,  però també de manera indirecta sobre les seves pròpies famílies.

La importància de la higiene de mans

El 5 de maig es commemora el Dia Mundial de la Higiene de les Mans, impulsat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) des de l’any 2009 amb la finalitat de conscienciar i implicar tant els professionals sanitaris com els directors i gerents de centres sanitaris en la prevenció de les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària (IRAS) mitjançant la mesura senzilla i eficaç de la higiene de les mans.

Diversos estudis mostren com les mans actuen de vector en la transmissió d’infeccions, o bé contaminant les superfícies, o bé en contactar amb superfícies o objectes contaminats i tocar després els malalts sense haver fet una higiene prèvia.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail