Buscador per paraules clau
30 novembre 2022

El Consell Comarcal posa les bases d’un protocol comarcal per la prevenció i abordatge dels matrimonis forçats

Aquest dimarts s’ha celebrat a Montcada i Reixac la jornada tècnica “Prevenció i abordatge dels matrimonis forçats”, organitzada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental amb el suport de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. La jornada, que ha estat seguida per una setantena de persones, ha permès abordar les estratègies territorials de treball per a la prevenció i abordatge de matrimonis forçats i posar les bases per un circuit comarcal per a aquestes situacions.

La jornada, inaugurada per l’alcaldessa de Montcada, Laura Campos i la consellera comarcal de Drets Socials, Míriam Casaramona, ha comptat comptarà amb la participació de persones expertes com la catedràtica de Dret Penal de la Universitat de Lleida, Carolina Villacampa, i un representant de la entitat britànica Forced Marriage Unit. Des de la Generalitat de Catalunya s’ha presentat el procés d’actualització del Protocol per a la prevenció i l’abordatge del matrimoni forçat a Catalunya. La sessió està adreçada a professionals de l’administració i representants d’associacions ciutadanes.

La consellera ha explicat que “el matrimoni forçat és una expressió més de violència contra les dones, que afecta sobretot nenes i joves; és una pràctica molt estesa a l’Àfrica, al Pròxim Orient, a l’Àsia Meridional, Amèrica Llatina i a Europa entre els col·lectius d’ètnia gitana de diversa procedència. Arran de situacions que han patit dones de la comarca, s’ha considerat necessari iniciar el treball en la creació de circuits de detecció, prevenció i atenció en matrimonis forçats amb la voluntat d’ampliar la visió que es té dels matrimonis forçats, més enllà d’una qüestió d’estrangeria, ampliant la perspectiva a altres eixos de treball que encabeixen el tràfic de persones, la violència masclista i la protecció internacional”.


També ha assegurat que “creiem necessari valorar la feina feta a la nostra comarca i disposar d’un circuit d’atenció que ens permeti una ràpida actuació, amb diligència deguda en situacions de violència masclista, tant a nivell preventiu com de reparació integral”.

A Catalunya, la Llei 17/2020 de modificació de la Llei 5/2008 del dret de les dones a erradicar la violència masclista reconeix els matrimonis forçats com una forma de violència familiar, entenent que és produeix en el marc de les relacions afectives i lligams de l’entorn familiar proper.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail