Buscador per paraules clau
22 juny 2022

El Consell Comarcal i la Federació d’ADF del Vallès Occidental demanen molta prudència al bosc davant l’alt risc d’incendi, la sequera persistent i la revetlla de Sant Joan

Un any més, el Consell Comarcal ha signat un conveni de col·laboració amb la Federació d’ADF del Vallès Occidental per a finançar i fer difusió de les actuacions de prevenció activa i passiva dels incendis forestals a la comarca. Excepcionalment el pressupost s’ha augmentat fins a un total de 10.000 euros per contribuir a les actuacions extraordinàries d’enguany a causa de les circumstàncies anòmales de sequera. Durant la signatura del conveni s’ha remarcat des d’ambdues entitats que la situació dels boscos és de vulnerabilitat per la sequera persistent i es demana molta prudència a tothom.

El president del Consell i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, ha alertat que estem davant un estiu molt complicat i que hi haurà moments en els quals pot donar-se la possibilitat d’haver de “mesurar l’entrada de les persones als boscos, sobretot als parcs naturals donat que reduint l’accés humà a la natura podrem garantir una major eficàcia i seguretat en la prevenció dels incendis forestals”. Tanmateix, el president del Consell ha fet una crida al sentit comú en general i relatiu a la celebració de la revetlla de Sant Joan “respectant cadascuna de les mesures de prevenció d’incendis forestals”.

En aquest sentit, cal destacar que el 90% dels incendis de la comarca de l’any 2021 van ser causats per a persones, segons ha explicat la Federació d’ADF. La vicepresidenta de l’entitat i alcaldessa de Rellinars, Marta Roqué ha explicat que “només el 10% dels incendis es produeixen per causes naturals i hem de demanar molta precaució. Sobretot també davant la revetlla de Sant Joan i l’ús de coets”. Des de la Federació d’ADF s’insisteix que “els propers mesos es preveuen molt càlids i venim de molta sequera, els boscos estan estressats i són molt vulnerables”.

Segons dades de l’Observatori comarcal, l’any 2021 es van cremar 12’7 hectàrees de superfície forestal a la comarca. Des de 2011 se n’han cremat 70. Però com ha assegurat Giménez, “aquestes xifres es poden veure superades de llarg aquest estiu amb les condicions actuals”.

Reivindicar el paper de les ADF i els cossos de bombers voluntaris

El president del Consell Comarcal ha volgut reivindicar el paper de les ADF i també dels bombers i bomberes voluntaris. “Les ADF han de tenir la possibilitat d’intervenir en els incendis forestals. S’ha de reconèixer la feina que fan en la prevenció durant tot l’any però també en la intervenció: coneixen els camins, als propietaris, coneixen el territori de la comarca”, ha afirmat. I pel que fa als parcs de bombers voluntaris ha destacat que “tots els parcs de bombers voluntaris ha de romandre permanentment oberts inclús quan els plans no estiguin activats”.

Càmeres de vídeo vigilància als boscos de la comarca

L’acord entre el Consell Comarcal i la Federació d’ADF del Vallès Occidental preveu una aportació de 10.000 euros. S’ha incrementat en 4.000 euros respecte els convenis anteriors. El conseller comarcal de Territori, Carles Rodríguez, ha explicat que “el Ple comarcal va aprovar incrementar l’assignació anual per tal de poder complementar el suport que des del Consell es dona a les ADF de la comarca, en un any que es preveu especialment complicat”.

L’import complementari es destinarà a manteniment d’equips de vídeo vigilància que s’han instal·lat arran de l’acord entre  la Federació d’ADF amb la Fundació Patrimoni Natural.

Les càmeres operen per tal de supervisar les zones de risc d’incendis de vegetació. Aquesta actuació compta amb la col·laboració dels ajuntaments dels municipis on s’instal·len les càmeres, ja que els ens locals subministren els serveis d’Internet i corrent perquè els dispositius de vídeo vigilància puguin operar correctament.

A banda d’aquesta despesa extraordinària el conveni preveu actuacions de prevenció activa i passiva i serveix també per a poder mantenir el control de la Federació d’ADF del Vallès Occidental situat a l’antiga caserna de Matadepera.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail