Buscador per paraules clau
13 juny 2016

El Consell Comarcal i la Federació d’ADF treballen conjuntament per la prevenció d’incendis a la comarca

El Consell Comarcal i la Federació d’ADF del Vallès Occidental han renovat el seu compromís per la prevenció d’incendis a la comarca. A través de l’aprovació d’un nou conveni de col•laboració, el Consell ha col•laborat en el finançament d’un nou camió de prevenció i extinció d’incendis i treballa amb la Federació en diferents qüestions relacionades amb la prevenció. A més, el Consell està preparant també la licitació de les obres de prevenció que es faran al setembre. D’aquesta manera, l’ens comarcal continua amb el projecte “Boscos del Vallès”, que preveu la prevenció d’incendis a través de diferents actuacions per evitar grans incendis forestals al territori. Aquesta setmana, precisament, s’inicia la temporada d’alt risc d’un estiu que es preveu complicat per la gran quantitat de vegetació al sotabosc i per la sequera acumulada als boscos.

Avui s’ha presentat el vehicle i s’ha explicat en quines condicions es troben els boscos durant una visita al camí que uneix Cerdanyola i Sant Quirze del Vallès, a la zona de Bellaterra. A la visita hi ha assistit el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez; l’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà; la consellera comarcal delegada de Boscos, Elisabeth Pasamonte; el president de l’EMD de Bellaterra, Ramon Andreu i el president de la Federació d’ADF de la comarca, Enric Sapès, a més de diversos voluntaris de les ADF del Vallès Occidental.

Des del Consell s’ha fet una aportació de 6.000 euros per a potenciar actuacions de prevenció activa i passiva dels incendis forestals a la comarca del Vallès Occidental, amb una vigència fins el 31 de desembre de 2016. Aquest actuació s’emmarca en les funcions que el Consell té assignades funcions en l’àmbit de l’ordenació del territori. El punt 4.10 del vigent Pla d’Actuació Comarcal (PAC) fa referència a les infraestructures i actuacions destinades a prevenir grans incendis forestals. Aquestes vertebren l’accés a àmplies zones de naturalesa forestal i milloren la seguretat potencial dels boscos i dels seus usuaris.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha explicat que “aquesta setmana s’inicia la campanya d’incendis d’estiu. Estem preocupats perquè ha estat un hivern molt sec i les previsions són d’una campanya molt complexa. Hem preparat aquest estiu amb la Federació d’ADF amb una aportació de 6.000 euros que ha servit per adequar aquest camió. També disposem d’una subvenció de la Diputació, de 480.000 euros, per arranjar camins i frages de protecció. Hem treballat els projectes amb els ajuntaments i les obres començaran al setembre a 19 municipis de la comarca”. La consellera delegada de Boscos, Elizabeth Pasamonte, ha afegit que “la determinació dels punts d’actuació s’ha fet de manera consensuada amb els municipis i cal destacar que la contractació dels treballs es realitzarà a empreses socialment sostenibles i responsables”.

Per la seva banda, l’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, ha explicat que “és un fet important que tothom treballi plegats en la prevenció d’incendis” i el president de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra, Ramon Andreu, ha assegurat que “amb el nou camió estem més preparats que en anys anteriors”.

El president de la Federació d’ADF del Vallès Occidental, Enric Sapès, ha explicat que actualment a la comarca hi ha 19 ADF amb uns 120 voluntaris, a qui ha agraït la seva tasca: “són la part més important, són la societat civil organitzada”. També ha explicat que arran de les ventades de desembre de 2014 “ens vem veure desbordats per aquests tipus d’emergències i vam veure que necessitaven un vehicle que fos capaç de fer feines de prevenció d’incendis. Aquest camió pot moure troncs de fins a 9.000 quilos i a més pot fer tasques de primera intervenció. El podrem fer servir tot l’any”.

Nou camió per la Federació d’ADF de la comarca

La subvenció a la Federació d’ADF ha servit per sufragar el nou vehicle per a l’organització.  Es tracta d’un vehicle de segona mà que s’ha adquirit a França i que s’ha reparat i s’ha adaptat. El camió està completament equipat i preparat per accedir a zones poc accessibles. Pot transportar fins a 3 voluntaris de les ADF a més a més del conductor i té funcionalitat 4×4, fet que el permet arribar a terrenys poc accessibles.

Està enfocat principalment a realitzar actuacions de prevenció d’incendis forestals i d’emergència en terrenys forestals. A tal efecte està equipat amb un cabestrant amb capacitat per arrossegar 9.000 kg, motoserres i desbrossadores. El cabestrant li permet arrossegar arbres per realitzar el desembosc de fusta en actuacions de prevenció i emergència (com les que es van dur a terme durant les ventades de 2014). Addicionalment disposa d’un dipòsit de 2.500 litres i bomba per fer una primera intervenció en els possibles incendis que pugui trobar-se mentre estigui fent la seva tasca habitual.

Obres de prevenció d’incendis a camins i franges

Les obres  de prevenció que es licitaran properament formen part del projecte reformat “Actuacions prevenció incendis forestals – anualitat 2015. Projecte Boscos Vallès 2012-2017” i afectaran el conjunt de la comarca. Les obres es començaran al setembre a 19 municipis de la comarca.

Al municipi de Cerdanyola, a una zona situada a l’Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra, prop del límit amb Sant Quirze del Vallès, es preveu l’arranjament de 1’5 quilòmetres de camins –amb aportació de material i compactació- i també la millora de prop de 1’5 hectàrees de franges de protecció.

L’arranjament dels camins ha de permetre la millora de la seguretat dels vehicles d’extinció. I d’altra banda, la millora  de les franges té l’objectiu de reduir la velocitat de propagació inicial d’un foc al reduir la càrrega de combustible i  la continuïtat horitzontal del mateix, donant més opcions a arribar abans de que el foc es descontroli. L’actuació a les franges també redueix la capacitat de convertir-se en un foc de capçades al trencar la continuïtat vertical del combustible en els moments inicials.

15 de juny: inici de la temporada d’alt risc d’incendis

Fa un mes els models a llarg termini mostraven un estiu molt complicat. Després de les darreres pluges les previsions s’han suavitzat una mica però segueixen marcant dificultats. Les pluges han fet aparèixer les plantes anuals típiques de la primavera, totes aquestes plantes s’assecaran duran l’estiu i es convertiran en combustible fi, que és molt susceptible a les ignicions. A més, tota la vegetació arbòria arrossegava una sequera acumulada molt elevada. Les pluges els han ajudat però no han arribat a compensar el dèficit hídric acumulat. Això vol dir que tot i que veiem els arbres verds, d’aquí unes setmanes segurament no ho estaran. Es presenta un estiu complicat tot i que tot això pot canviar si comença a ploure.

A la comarca es produeix una estreta col•laboració entre els Bombers de la Generalitat i les ADF de la comarca per gestionar el perill existent. Aquest any, el centre de control de les ADF del Vallès Occidental estarà a la Regió d’Emergències Metropolitana Nord dels Bombers de la Generalitat a Cerdanyola del Vallès. Això significa que la seva coordinació serà més ràpida i eficient fent que el temps de resposta i l’eficiència en l’extinció millorin.

A més, tant els Agents Rurals com el Pla de Vigilància contra Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona estaran vigilant els boscos. En el cas de la Diputació hi haurà 9 Unitats de Vigilància i 3 Punts de Guaita a la comarca vigilant possibles ignicions i fent tasques d’informació i prevenció d’actituds imprudents per part de la població.

Els boscos després de les ventades de desembre de 2014

Les ventades del 9 de desembre de 2014 van afectar greument els boscos de Sentmenat, Castellar del Vallès, Terrassa i Sabadell. Una afecció no tan greu es va viure a Viladecavalls, Ullastrell i Matadepera. Van haver-hi afeccions puntuals a Palau-solità i Plegamans i Sant Quirze del Vallès. La Diputació de Barcelona va aprovar un ajut extraordinari per fer front a les despeses d’emergència i a la retirada d’arbres de les parcel•les forestals públiques. En aquestes parcel·les públiques els treballs forestals estan a punt de finalitzar i quedaran sense arbres tombats a finals de juny.

En el cas de les parcel•les privades, la seva gestió forestal és més complexa ja que, tradicionalment, cada propietari forestal havia de contractar els treballs individualment. Aquestes ventades han canviat això: es va crear l’associació de propietaris forestals de Sabadell, Castellar del Vallès, Sentmenat i Terrassa –que s’ha afegit a les ja existents de Terrassa i Matadepera, i de Sant Llorenç Savall-forestals. Aquesta ha contractat empreses forestals agrupant finques, fet que ha facilitat moltíssim la logística dels treballs.

Els propietaris més actius, associats en aquestes associacions, tenen molt avançats els treballs de retirada i aprofitament dels arbres però encara ha quedat feina per fer en aquelles finques amb propietaris molt petits o absentistes (i a la comarca del Vallès Occidental hi ha força casos d’ambdues tipologies).

La licitació que es va portar a terme des de l’Ajuntament de Terrassa en la que es van incloure, a més dels boscos municipals afectats, parcel·les privades pertanyent principalment a l’Associació de propietaris de Terrassa i Matadepera, per a la retirada de la fusta caiguda i la gestió de les restes, està acabada en un 95%.

Pel que fa als paquets que es van ofertar des de l’Associació de propietaris de Sabadell, Castellar del Vallès, Sentmenat i Terrassa (en la que l’Ajuntament de Sabadell s’ha incorporat com un soci més), aquestes es van dividir en dos lots: al sector occidental (banda dreta del riu Ripoll) les feines estan finalitzades; al sector oriental s’està acabant de retocar algunes zones i queden algunes piles de biomassa pendents de retirar durant l’estiu.

A les finques afectades més grans de Castellar del Vallès, cada propietari va poder gestionar les feines de manera individualitzada amb les empreses del sector (ja que el volum de fusta compensava amb escreix els costos). En canvi, les finques privades més petites de Castellar del Vallès i Sentmenat, que no es van associar i sumar als paquets conjunts anteriors, van tenir moltes dificultats en executar les feines de retirada, executant-les en molts casos de manera precària en quant a la gestió de les restes, o no intervenint en absolut per falta de viabilitat econòmica.

La gestió de les afectacions als municipis d’Ullastrell i Viladecavalls es va liderar principalment pels ajuntaments, amb la coordinació inicial del Consell Comarcal i la Diputació de Barcelona, i la intervenció de Forestal Catalana en l’execució.

 

 

 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail