Buscador per paraules clau
15 desembre 2022

El Consell Comarcal crea la “Comunitat Vallès PAE” per activar la transformació i la transició energètica dels polígons industrials

Un total de 24 Associacions i Juntes de conservació de Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) del Vallès Occidental s’han adherit ja a la nova Comunitat Vallès PAE impulsada pel Consell Comarcal amb l’objectiu de fomentar la cooperació empresarial per incentivar sinèrgies entre les associacions per tal d’aconseguir beneficis comuns, impulsar projectes estratègics i generar serveis de valor afegit als polígons i avançar cap a la transició energètica.

Aquest matí, s’ha celebrat al Consell Comarcal la sessió “Activem la cooperació als PAE” que ha servit per formalitzar la nova Comunitat i per posar sobre la taula les actuacions més immediates. Hi han assistit representants de les diferents entitats i juntes de conservació dels polígons, així com representants polítics i tècnics dels ajuntaments de la comarca i les organitzacions empresarials.

Durant la sessió, el president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez ha destacat que “Estem treballant sobretot des d’un punt de vista de transformació energètica. Per poder ser plenament competitius hem d’aconseguir una energia que no estigui tan disparada de preu i per tant hem de treballar des de la xarxa per tal de poder transformar aquesta situació que esteu patint els empresaris i empresàries del país. El Consell Comarcal ha de ser el catalitzador, volem ser un node més a la xarxa i participar per facilitar i fer aterrar totes les inversions que es preveuen ara especialment a través d’Europa”.

El conseller comarcal de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local i alcalde de Barberà del Vallès, Xavier Garcés, ha posat en valor “el treball fet fins ara per poder dinamitzar els polígons d’activitat econòmica i també el valor de l’organització en els espais productius”, referint-se a la tasca feta en el marc del Pacte per la Reindustrialització i de la mà de les associacions i juntes de compensació. També ha explicat que “des del Consell una de les tasques que fem és estar a l’aguait dels ajuts que poden venir de fons europeus per qualsevol acció que ens pugui ajudar a millorar els polígons”.

Comunitat Vallès PAE

La missió de la Comunitat és formalitzar un espai de treball i col·laboració estable entre les associacions i entitats de gestió dels PAE, el món local i els agents socials per impulsar la cooperació empresarial, la transició energètica i la modernització dels espais productius del Vallès Occidental.

La Comunitat Vallès PAE té diferents objectius:

Fins el moment les associacions i entitats adherides són:

BARBERÀ DEL VALLÈS 
Polígon Industrial Santa Maria 
Junta de conservació de Santiga 
Junta de conservació de Can Salvatella 
CASTELLBISBAL 
Associació d’Empresaris de Castellbisbal. Castellbisbal empresarial 
CASTELLAR DEL VALLÈS 
Associació d’Empresaris de Castellar del Vallès (ASEMCA) 
CERDANYOLA 
Cerdanyola Empresarial 
MONTCADA 
Junta de Conservació del polígon industrial Pla d’en Coll 
RIPOLLET 
Associació d’empreses de Ripollet 
RUBÍ 
Fòrum CECOT Rubí 
SANT CUGAT DEL VALLÈS 
Sant Cugat Empresarial 
SABADELL 
Associació d’empreses i propietaris de Can Roqueta 
Associació dels polígons industrials sud de Sabadell 
SANTA PERPÈTUA DE MOGODA 
Junta de conservació Polígon Industrial Can Santiga 
SENTMENAT 
Associació Sentmenat Empresarial 
SANT QUIRZE DEL VALLÈS 
Associació d’empresaris i propietaris dels polígons industrials de Sant Quirze del Vallès 
Entitat de conservació de Can Corbera 
TERRASSA 
Entitat Urbanística de Conservació del Polígon Industrial “Els Bellots” 
Associació d’empresaris de Colom II 
Associació d’empresaris i propietaris de Can Farcan 
Associació d’empresaris i propietaris de Santa Margarida I i II 
Associació d’empresaris i propietaris de Can Parellada 
Agrupació de polígons de Terrassa 
VACARISSES 
Entitat de Conservació del polígon industrial de Can Torrella 

També s’han rebut les adhesions de les entitats empresarials CECOT, CIESC, PIMEC, UPIC, Cambra de Terrassa i Cambra de Sabadell.

S’espera rebre més adhesions del sector privat durant els propers mesos i, pel que fa als ajuntaments, se’n farà la formalització a l’entrada de l’any vinent.

Durant aquest any  2022, en el marc del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental s’han intensificat les actuacions per reforçar el treball en xarxa amb les associacions i entitats de gestió, que ha culminat amb l’elaboració de l’informe La Cooperació als polígons del Vallès Occidental. Situació i actuacions pel 2023. L’informe identifica que, actualment, existeixen un total de 50 entitats, amb formes d’organització, dinàmiques i serveis diversos però amb moltes necessitats comunes. Totes elles donen cobertura al 79% dels PAE existents. Podeu consultat el llistat amb totes les associacions i entitats de polígons de la comarca aquí.

El valor afegit de l’informe és la identificació i desplegament de quatres actuacions concretes de millora dels PAE per treballar-les en xarxa. Dues d’elles ja s’han iniciat amb la celebració de la jornada, que són: la formalització de la xarxa Comunitat Vallès PAE, per reforçar i fer créixer la cooperació públic privada, i l’impuls de les comunitats energètiques als PAE.

També podeu consultar els serveis que ofereix el Consell Comarcal als PAE en aquest espai del web comarcal.

Impuls a la transició energètica

La conjuntura actual, tant energètica, com econòmica i geopolítica està posant en dubte l’estabilitat del sistema energètic actual. S’han fet evidents les conseqüències negatives de la dependència energètica i també de les conseqüències del canvi climàtic. Els recursos energètics són finits i cal un canvi de model de energètic, més sostenible. Cal tenir en compte que a Catalunya només el 5,4% de l’energia que es consumeix prové de fonts renovables.

Alhora és un temps d’oportunitats: un marc jurídic per a l’autoconsum, els ajuts del fons de recuperació europeus, els Next Generation, que financen la incorporació d’energies renovables als edificis, tant tèrmiques com fotovoltaica, així com l’eficiència energètica per a l’estalvi d’energia, amb finançaments importants quan es tracta de projectes col·laboratius com son les comunitats energètiques .

El Vallès Occidental és la comarca amb major potencial de generació fotovoltaica a les teulades i els PAE concentren les cobertes més grans i amb característiques generalment més favorables per obtenir rendiments alts de generació d’energia. La indústria, per tant, té un paper clau en l’impuls de la transició energètica i és un sector estratègic d’actuació per  avançar cap a un mercat energètic local i sostenible.

En el marc de la Comunitat Vallès PAE, des de l’Agència d’Energia del Consell Comarcal es preveu el suport i acompanyament personalitzat a les Associacions i entitats de polígons, accions de difusió i formació, informació sobre finançament i la recerca de recursos, en coordinació amb els agents clau del territori, aportant el valor afegit de la visió supramunicipal i la comunicació interadministrativa per facilitar el desplegament de les energies renovables.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail