Projecte Interreg Europe: Social Food Webs

Xarxes alimentàries circulars i socials – Solucions circulars i socialment inclusives per la prevenció del malbaratament alimentari.
El Programa Interreg Europe té com a principal objectiu l’impuls, desenvolupament i millora de polítiques de cohesió i intercooperació internacional per solucionar reptes de desenvolupament regional al llarg de 4 anys de duració, compartint i intercanviant bones pràctiques i solucions implementades en els diferents territoris de 36 països.
El Consell Comarcal del Vallès Occidental reforça les seves polítiques de sostenibilitat alimentària com a soci del projecte Interreg Europe: Social Food Webs. En aquest, el Consell Comarcal podrà aportar la seva experiència amb el projecte RECOOPEREM: SOSTENIBILITAT ALIMENTÀRIA. El projecte Social Food Webs pretén millorar les capacitats regionals per desenvolupar xarxes multi actor fortes per reduir el malbaratament alimentari i enfortir la seguretat alimentària.
L’objectiu del projecte és millorar les polítiques que donen suport als circuits alimentaris locals perquè siguin eficaços, sostenibles, connectats i inclusius a través dels principis del model d’economia circular. Aquests circuits han de servir per promoure i fomentar la prevenció de residus i la recirculació d’aliments i residus orgànics, centrant-se especialment en la redistribució dels excedents alimentaris per a beneficis ambientals, socials i econòmics. El malbaratament alimentari és una qüestió sistèmica i requereix una estreta col·laboració amb les institucions públiques, l’acadèmia, les empreses privades, les entitats d’economia social, les ONG i la ciutadania.
El projecte se centra en l’aprenentatge interregional entre 8 regions europees per intercanviar experiències, treballar junts en millores polítiques i supervisar els resultats d’aquestes millores. Les bones pràctiques es compartiran amb la comunitat europea per inspirar una millor formulació de polítiques i contribuir a la transició cap a un sistema alimentari europeu sostenible. L’aprenentatge se centra en tres temes clau:
- Desenvolupament de xarxes de prevenció de residus alimentaris per a beneficis socials i reduir l’impacte mediambiental
- Tecnologies de gestió i traçabilitat de la redistribució alimentària
- Suport a nous models de negoci en la distribució d’excedents alimentaris
El Consell Comarcal del Vallès Occidental impulsa el projecte Social Food Webs conjuntament amb XAMK, la Universitat de Ciències Aplicades del Sud-est de Finlàndia (líder del projecte); MEL, la regió Metropolitana de Lille (França); Wielkopolska Region, la regió provincial de Gran Polònia; Riga Planning Region, la Regió de Planificació de Riga (Letònia); l’entitat pública portuguesa de la regió de Porto Porto Ambiente (Portugal); l’ajuntament de la ciutat de Vejle (Dinamarca); i el Consell Econòmic de Flandes Oriental (Belgica).
Aquest projecte iniciat al maig de 2025 va ser aprovat en el marc de la tercera convocatòria del programa Interreg Europe del període 2021-2027 i està dotat amb un pressupost de 2.019.690€.
