Buscador per paraules clau

Desenvolupament Econòmic i Ocupació

Pla Reconversió sector fabricació automoció 2022

El sector d’automoció al Vallès Occidental

El conjunt del sector d’automoció representa un volum de negoci de 2.643 M€ (el 5,2% del total comarcal), es configura per 501 empreses (3,1% del total) i ocupa 7.778 persones (3,4% del total d’assalariats). Les empreses del sector dedicades a la fabricació de vehicles i components presenten una major grandària (64,7 treballadors) i facturació mitjana (16,3 milions d’euros) que les activitats de venda i reparació. En termes d’ocupació, la fabricació de vehicles i components concentren el 44% de l’ocupació (1,5% del total de l’ocupació a la comarca).

La intervenció en el Pla d’acció del 2022 es centra en les activitats de fabricació de vehicles i components i les activitats productives de la seva cadena de valor, com poden ser activitats d’indústries tèxtils, químiques, de productes cautxú i matèries plàstiques, metal·lúrgia i altres.

A la diagnosi preliminar es van identificar unes cinquantena de  grans empreses que es situen a 16 municipis de la comarca: Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans,  Polinyà, Terrassa, Vacarisses i Viladecavalls, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Rubí, Sabadell, Sentmenat. En el seu conjunt i amb les altres empreses del teixit productiu d’automoció donen feina a unes 8.500 persones.

Pel que fa a l’oferta formativa, a la comarca s’imparteixen diferents cursos de grau mitjà i grau superior de Formació Professional en l’àmbit d’automoció: transport i manteniment de vehicles, electromecànica de vehicles automòbils i vehicles industrials, automoció…I també s’imparteixen cursos de Formació Ocupacional en relació amb el sector.

Escenari de reconversió i fons local de suport

Els darrers anys, s’ha produït un retrocés de les vendes i una afectació a les plantilles de treballadors i treballadores. A  més, la  progressiva implantació dels nous vehicles elèctrics preocupa empreses i sindicats per l’impacte que tindrà en les plantilles. Un estudi publicat per l’Institut Ifo d’Alemanya preveu que la indústria d’automoció a Europa perdi 178.000 llocs de treball fins a 2025.

En aquest context, el Consell Comarcal del Vallès Occidental va rebre per part de la Diputació de Barcelona un fons de econòmic per valor de gairebé 250.000€ a executar fins a 31 de desembre de 2022. El fons s’ha concedit a 8 consells comarcals de la província de Barcelona segons el seu pes i especialització territorial. Parteix d’un treball previ elaborat per la Diputació en relació a l’impacte i reestructuració del sector pel tancament de l’empresa Nissan Motor Ibèrica, amb una important afectació al Vallès Occidental.

Les accions previstes del fons volen donar resposta a les necessitats i estratègies de reconversió de les empreses del sector i pal·liar els efectes negatius sobre l’ocupació i la producció.

Pla d’actuacions comarcal

L’1 d’octubre de 2021 el Grup Impulsor del Pacte per la Reindustrialització va aprovar el Pla d’acció de suport a la reconversió del sector de la fabricació  l’automoció 2020,  com a primera experiència de desplegament del Pla de Transformació i Reactivació de l’Ecosistema Industrial del Vallès Occidental 2021-2024 .

El Pla preveu diferents actuacions dirigides a les empreses i a treballadores, com son, entre d’altres:

  • Acompanyament PIMES del sector de fabricació d’automoció a la transformació i reconversió empresaria
  • Connexió d’empreses del sector per activar sinèrgies de col·laboració  
  • Impuls de projectes d’innovació vinculades al sector d’automoció i noves fórmules de mobilitat i d’ús dels vehicle.
  • Formació i mentoratge a persones: desocupades, provinents de la formació professional o fora de l’itinerari formatiu, provinents del sector o afins,
  • Activitats dirigides a la població activa afectada per l’impacte de la reconversió i transformació del sector.

Pel desplegament es compte amb el suport de l’Oficina Tècnica d’Automoció que ha creat la Diputació de Barcelona.

La implementació i desenvolupament d’aquest pla també permetrà identificar les principals fortaleses, oportunitats, debilitats i amenaces per a poder definir les possibles línies d’un futur Pla estratègic comarcal del sector de l’automoció

Pots consultar el detall de les actuacions a l’apartat específic d’Indústria.

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail

Notícies Desenvolupament Econòmic i Ocupació

+
22-09-2022

Engega un nou espai de suport a les Associacions de comerç i restauració del Vallès Occidental amb l’objectiu d’enfortir-les i impulsar el comerç la restauració i els mercats municipals

20-09-2022

El Consell Comarcal cerca empreses que vulguin contractar persones joves en diversos sectors de la indústria rebent una bonificació de fins a 6.000 euros

16-09-2022

El Consell Comarcal impulsa la indústria sostenible amb l’ús de la biomassa i la reutilització de residus

15-09-2022

L’Infoatur del mes d’agost analitza l’increment de persones desocupades el darrer mes